Home Knokke-Heist Slimme Oversteek: Eekhoornbruggen in Blinckaertduinbos

Slimme Oversteek: Eekhoornbruggen in Blinckaertduinbos

0
260
  •  

In de rustgevende groene omgeving van Blinckaertduinbos, waar de natuur haar ongerepte schoonheid tentoonspreidt, ontvouwt zich een verhaal van innovatie en empathie voor de lokale fauna. Dit verhaal is er een van eekhoornbruggen – een ingenieus antwoord op een groeiend probleem.

  • Waarom Eekhoornbruggen? De eekhoornpopulatie in het gebied, geliefd bij inwoners en bezoekers, kampt met een ernstige uitdaging: het oversteken van drukke wegen, wat vaak leidt tot tragische ongevallen. In september 2023 zijn al vijf dergelijke incidenten geregistreerd.
  • Wat Zijn Eekhoornbruggen? Deze eenvoudige, maar effectieve constructies, bestaande uit touwen of kabels gespannen tussen bomen, bieden een veilige oversteek voor niet alleen eekhoorns, maar ook andere kleine bosbewoners zoals marters en muizen.

Diepere Context:

  • Voedseltekorten en Territorium: Het Blinckaertduinbos, met een beperkt aanbod aan eiken en hazelaars, dwingt eekhoorns om uitgebreide territoria te verkennen voor voedsel, waardoor ze vaak wegen oversteken.
  • Ontwerp en Plaatsing: De ideale eekhoornbrug is 10 meter lang, hangt minimaal 6 meter hoog en vermijdt lichtbronnen, om verstoring van het natuurlijke gedrag van de dieren te minimaliseren.

Actuele Ontwikkelingen:

  • Samenwerking voor Natuurbehoud: De lokale gemeente werkt samen met het Agentschap Natuur en Bos om geschikte locaties voor deze bruggen te identificeren.
  • Toekomstvisie: Dit project maakt deel uit van een groter plan om de natuurlijke habitat van het Konings- en Blinckaertbos te ontsnipperen en te behouden, inclusief de aanleg van infrastructuur voor amfibieën.

De aanleg van eekhoornbruggen in Blinckaertduinbos is een stap voorwaarts in het harmoniseren van de relatie tussen mens en natuur. Deze innovatie toont aan hoe kleine ingrepen een grote impact kunnen hebben op de bescherming van onze lokale fauna. Terwijl we ons inzetten voor de veiligheid van deze charmante bosbewoners, nodigen we de gemeenschap uit om deel te nemen aan deze reis van natuurbehoud en te reflecteren op onze rol in het beschermen van de natuurlijke wereld om ons heen.

NO COMMENTS