16.9 C
Knokke-Heist

Sluis Hijst Regenboogvlag in Protest Tegen Anti-LHBTI-incidenten

In een solidariteitsactie tegen de recente anti-LHBTI-incidenten in Eindhoven en Groningen, besloot de Gemeente Sluis om gehoor te geven aan de oproep van COC Zeeland en de regenboogvlag te hijsen.

Tegen de achtergrond van de onrustwekkende anti-LHBTI-incidenten in Eindhoven en Groningen, hebben vijf van de dertien Zeeuwse gemeentes, waaronder Sluis, gehoor gegeven aan de oproep van COC Zeeland om de regenboogvlag te hijsen. De actie is bedoeld als een duidelijk statement tegen discriminatie en geweld gericht op de LHBTI-gemeenschap.

Ruud van Engelen, voorzitter van COC Zeeland, vertelt dat Terneuzen, Hulst, Sluis en Vlissingen enthousiast reageerden op de oproep. Terneuzen, sinds deze week officieel een regenbooggemeente, is volgens Van Engelen “niet verwonderlijk” een van de deelnemende gemeentes. Goes, hoewel het de actie steunt, hijst morgen geen vlag, aangezien die er het hele jaar door wappert vanwege Roze Zaterdag in juni. De stad zal wel extra aandacht geven aan de actie op sociale media.

Middelburg, een regenbooggemeente die zichzelf profileert als “stad van de vrijheid”, is opvallend afwezig. Van Engelen uit zijn teleurstelling: “Ze zijn regenbooggemeente, hebben het regenboogakkoord ondertekend, dan verwacht je dat dit geen probleem is”. Middelburg heeft aangegeven vast te houden aan vaste herdenkingsmomenten zoals Coming Out Day om de regenboogvlag te hijsen, wat voor Van Engelen onbegrijpelijk is: “Het is een simpele vlag, wat is daar nou zo moeilijk aan?”

Hoewel er vragen worden gesteld door verschillende raadsleden over de afwezigheid van Middelburg, zullen de antwoorden pas na de vlagceremonie komen en is het daarmee mosterd na de maaltijd. Van Engelen richt zijn verontwaardiging niet alleen op Middelburg, aangezien nog acht andere Zeeuwse gemeenten niet deelnemen aan de actie. Hij is echter minder verbaasd over deze gemeenten, daar sommige een uitgesproken christelijke signatuur hebben.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen