HomeZwinregioGemeente Sluis (NL)Sluis maakt huisverhuur aan toeristen moeilijker

Sluis maakt huisverhuur aan toeristen moeilijker

Het wordt een stuk moeilijker om een huis in de gemeente Sluis te verhuren aan toeristen. Vanaf 2022 moeten huiseigenaars in bijvoorbeeld Nieuwvliet, Cadzand-Dorp, Zuidzande of Groede zich registreren en overnachtingen gaan melden bij de gemeente. Je mag je huis dan nog maximaal zestig dagen per jaar verhuren. Die periode is onaantrekkelijk voor beleggers, denkt het college van burgemeester en wethouders van Sluis.

Het gemeentebestuur van Sluis gaat de strijd aan met de ongebreidelde toeristische verhuur. Want ‘het loopt uit de klauwen’ , vinden veel inwoners en dorpsraden. Natuurlijk brengen toeristen geld in het laatje en zorgen ze voor werkgelegenheid, maar bewoners ervaren regelmatig overlast van al die vakantiegangers in hun dorp. Die zijn er vaak maar kort, zetten de boel soms op stelten en maken geen deel uit van de gemeenschap. En in de winter staan veel huizen leeg, omdat de verhuurder er zelf ook niet woont.

Het onderwerp ‘toeristische verhuur’ is dan ook een heikel onderwerp in de streek. Want het gaat om veel meer: het gaat om de leefbaarheid en de voorzieningen in de dorpen, om het tweede woningbezit en om de overspannen woningmarkt in West-Zeeuws-Vlaanderen, die vrijwel volledig gedomineerd wordt door kapitaalkrachtige inwoners en beleggers, die op hun beurt starters en doorstromers het nakijken geven.

Sluis wil dan ook nieuwe spelregels invoeren, want op dit moment is er niks geregeld. Een huis als vakantiewoning verhuren mag officieel niet volgens het bestemmingsplan, maar het gebeurt toch en de gemeente heeft er geen grip op. Handhaven is nu lastig, omdat de gemeente alleen op meldingen van overlast kan afgaan. Ook heeft zij geen idee van de werkelijke omvang van het aantal overnachtingen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van deze week werd al volop gediscussieerd over de manier waarop Sluis de verhuur moet reguleren, want verhuur van huizen aan toeristen is ook niet altijd onwenselijk. Zolang het maar incidenteel gebeurt en niet bedrijfsmatig. Alle politieke partijen willen in elk geval een registratie- en meldingsplicht invoeren voor huiseigenaren met verhuurplannen. Zo vangt de gemeente ook nog eens de nu misgelopen toeristenbelasting.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers