16.9 C
Knokke-Heist

Sluis worstelt met negatieve gevolgen van toerisme

Uit recent onderzoek van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme blijkt dat inwoners van vier Zeeuwse kustgemeenten meer nadelen dan voordelen ervaren door het toerisme. Ondanks de economische voordelen, zoals een bloeiende horeca en detailhandel, zorgt de toenemende drukte voor spanningen en verkeersproblemen.

Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft nieuw onderzoek gepresenteerd waarin wordt aangetoond dat inwoners van de Zeeuwse kustgemeenten Sluis, Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland meer negatieve dan positieve effecten ervaren van het toerisme. Meer dan de helft van de respondenten vreest dat de toenemende drukte zal leiden tot wrijving in hun gemeenschap.

Aan het onderzoek deden ook Borsele, Kapelle en Reimerswaal mee, met in totaal 5500 deelnemers. Omdat vijf andere gemeenten niet hebben deelgenomen, kan er geen provinciaal beeld geschetst worden. Desondanks zijn de resultaten opmerkelijk en roepen ze op tot nader onderzoek.

Opvallend is dat de steun voor toerisme in het ‘binnenland’ van Zeeland iets groter is dan aan de kust. Inwoners van de kustgemeenten geven het cijfer 3,3, terwijl degenen in het ‘binnenland’ een 3,5 geven op een schaal van 1 tot 5. De meest genoemde negatieve aspecten van toerisme in kustgemeenten zijn de verkeersproblemen, gevolgd door zwerfafval. In het binnenland staat zwerfafval bovenaan de lijst van ergernissen.

Onderzoeker Daniek Nijland van het Kenniscentrum Kusttoerisme van de HZ benadrukt: “De ervaren negatieve impact is best hoog. De positieve aspecten zijn dat er volgens de respondenten meer horeca en winkels zijn aan de kust, en dat de lokale economie wordt versterkt. Er zijn twee kanten van de medaille. Het gaat hier om de perceptie van de inwoners.”

Dit onderzoek werpt een kritisch licht op de balans tussen de voordelen en nadelen van toerisme in de Zeeuwse kustregio. Het is duidelijk dat de lokale bevolking de economische voordelen waardeert, maar tegelijkertijd worstelt met de negatieve effecten van de groeiende toeristische sector.

Het is belangrijk voor beleidsmakers om deze bevindingen te overwegen bij het plannen van toekomstige ontwikkelingen en het vinden van oplossingen om de levenskwaliteit van inwoners te waarborgen, terwijl de toeristische industrie blijft floreren.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen