Home Zwinregio Zeebrugge Sociale Verkiezingen in de Zeebrugse haven - vakbonden hopen de wet Major...

Sociale Verkiezingen in de Zeebrugse haven – vakbonden hopen de wet Major nog te redden

Van 16  tot en met 29 november 2020 zijn er sociale verkiezingen in de Haven van Zeebrugge. Dan kiezen de havenarbeiders hun afgevaardigden voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW of Comité PB). In de haven van Zeebrugge zijn er slechts twee vakbonden die deelnemen aan de sociale verkiezingen en er ook de lakens uitdelen. Het statuut van havenarbeider is zonder twijfel aantrekkelijk voor heel wat mensen in onze regio. Ze behoren tot een groep beter betaalde arbeiders met heel wat sociale voordelen waar andere sectoren alleen maar kunnen van dromen. Toch staat er heel wat druk op de bescherming van hun statuut. De kans is immers groot dat de wet Major komt te verdwijnen.

“Alle Europese aanvallen, door malafide bedrijven en bepaalde politieke partijen ten spijt, staat onze Wet vandaag nog steeds overeind, zij het met enigszins aangepaste uitvoeringsbesluiten., klinkt het bij de socialisten.

Het negatief advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in de rechtszaken KTN en Middlegate-Zeebrugge doet geen afbraak aan de ingeslagen weg en uitwerking van de onderhandelde oplossing die wij na moeizaam sociaal overleg bereikten in 2016 – wij blijven dezelfde weg bewandelen t.o.v. de Europese Commissie.

Eens het definitief arrest van het Europees Hof van Justitie wordt overgemaakt aan de Belgische rechters, zullen wij opnieuw binnen de ons gekende overlegorganen de nodige tegenargumenten verzamelen en ook een nieuwe aanval niet uit de weg gaan”, besluit de BTB.

Het zijn woorden om de achterban te sussen. Want binnen Europa kan de wet Major op termijn allicht geen stand houden. Erg belangrijke verkiezingen dus, het gaat over de representatie van alle havenarbeiders die rond de tafel zullen moeten gaan zitten om te onderhandelen op federaal en Europees niveau en de voor ondernemers omstreden wet Major.

Zo’n twintig jaar geleden was er in Zeebrugge ook een poging om met het ACLVB (liberale vakbond) een voet binnen de Zeebrugse Haven te krijgen. Maar dergelijke procedure is van die aard, dat een aantal havenarbeiders kleur zouden moeten bekennen zonder dat er een garantie tot erkenning was voor de liberale vakbond. Waardoor het openbreken van het ACV/BTB monopolie in Zeebrugge niet mogelijk bleek en men dus ook vanaf vandaag maar kan stemmen op één van de twee vakbonden en hun beloftes voor een “nog beter” sociaal statuut.

2 REACTIES

  1. een afgevaardigde wordt met mijn weten gekozen door de arbeiders?
    maar aan de haven is dit niet,zo corrupt of met de regering die ministers maken die niet verkozen zijn.

  2. Het monopoly van ACV / ABVV zou best asap worden verboden. Zij die altijd luid roepen dat de democratie wordt verkracht zijn één van de grootste motoren achter het verkrachten ervan. Je moet maar eens proberen havenarbeider te worden zonder lidkaart van één van die organisaties. Weg ermee.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de zwinregio

Deze ochtend is het tijdelijk droog, maar nog voor de middag krijgen we opnieuw perioden met regen. De meeste neerslag valt 's avonds. Het...

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Recente reactie van onze lezers