18.9 C
Knokke-Heist

Spectaculair Glazen Paviljoen Rijst op Albertplein: Architectonische Wereldprimeur

Het Albertplein in Knokke-Heist krijgt een opmerkelijke blikvanger: een glazen paviljoen met 2211 driehoekige glasraampjes. De indrukwekkende constructie, ontworpen door Philippe Samyn en Partners, belooft een architectonische wereldprimeur te worden.

De ondergrondse werken op het Albertplein zijn voltooid, waardoor ontwikkelaars GOETHALS PROMOTOR en PSR, onderdeel van Jan De Nul Group, kunnen beginnen met de bovengrondse werken. Het glazen paviljoen zal een technisch hoogstandje worden, gebouwd zonder dragende structuren in de koepel. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen, genaamd “ISONODE structure”, zorgt voor de stabiliteit van de constructie. Deze uitvinding van Philippe Samyn dateert uit 1971, toen hij studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Bijzonder aan het bouwproces is dat de koepel van boven naar beneden wordt opgebouwd. Gedurende de bouw hangt de gehele constructie aan een bouwkraan. De innovatieve techniek is een wereldprimeur op het gebied van architectuur.

Philippe Samyn en Partners, het ingenieurs- en architectenbureau achter het paviljoen, ontwierp eerder ook de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad in Brussel. Julie De Pauw, Development Manager bij PSR, legt uit dat de koepel doet denken aan het klassieke Meccano-speelgoed, maar dan op topniveau: “De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel.”

In 2022 zamelden de ontwikkelaars en het gemeentebestuur oude munten in bij de inwoners van Knokke-Heist. Met een totaal van 11.000 munten zullen deze samen met replicamunten worden verwerkt in zwarte betontegels. Gecombineerd met witte tegels zal dit een dambordpatroon vormen op het plein. Omwonenden die munten hebben gedoneerd, kunnen hun bijdrage letterlijk terugzien in de blikvanger van de badplaats.

Het vernieuwde Albertplein krijgt zitbanken en biedt ruimte voor een horeca-uitbater in de glazen koepel. Het plein zal opnieuw de bruisende ‘place m’as-tu vu’ van vroeger worden, waar flaneren en terrasjes centraal staan. De herinrichting betreft niet alleen het uiterlijk van het plein, maar ook de nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, zijn volledig vernieuwd.

Terwijl de bouw van het spectaculaire glazen paviljoen vordert, wachten inwoners en bezoekers van Knokke-Heist met spanning op de voltooiing van deze architectonische wereldprimeur. Zal het nieuwe Albertplein de verwachtingen waarmaken en een bruisend centrum worden waar mensen samenkomen om te genieten van het leven? Binnenkort zal het plein onthuld worden, en pas dan zullen we ontdekken welke verrassingen en geheimen dit innovatieve project nog meer in petto heeft.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen