18 C
Knokke-Heist

Spectaculaire strijd tegen algen: Lakeside Paradise zet cocolietenkrijt in voor gezond water

In een poging om de hardnekkige algenproblemen te bestrijden die de Vlaamse wateren teisteren, heeft Lakeside Paradise een innovatieve, milieuvriendelijke oplossing gevonden: het verspreiden van cocolietenkrijt over het Duinenwatermeer. Deze maatregel heeft tot nu toe positieve resultaten opgeleverd, wat hoop biedt voor zowel watersporters als ondernemers in de regio.

Lakeside Paradise heeft deze week weer 30 ton cocolietenkrijt over het Duinenwatermeer verspreid, een jaarlijkse traditie die tot doel heeft de groei van algen tegen te gaan. Algenplagen vormen een steeds groter probleem in Vlaanderen, waardoor watersportactiviteiten verboden worden en negatieve gevolgen ontstaan voor zowel exploitanten als sporters. De Vlaamse Milieumaatschappij houdt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten en heeft in het verleden meerdere keren een zwemverbod opgelegd vanwege algenproblemen.

Frank Vanleenhove, oprichter van Lakeside Paradise, herinnert zich hoe het Duinenwatermeer, voorheen bekend als Put Van Cloedt, jarenlang te maken had met algenproblemen. Na de oprichting van Lakeside Paradise in 2012 werd echter een aanzienlijke verbetering waargenomen. Wakeboarders zorgden voor meer waterbeweging en zuurstof in het water, wat een gunstig effect had op de waterkwaliteit.

In samenwerking met de gemeente werden verschillende oplossingen onderzocht. Lakeside Paradise werkte samen met Visserij Vlaanderen om het visbestand in evenwicht te brengen, wat ook bijdraagt aan de waterkwaliteit. Daarnaast worden jaarlijks 50 balen gerst in netten rond de oevers geplaatst, waarbij het rottingsproces helpt om de algengroei te beperken.

De verspreiding van cocolietenkrijt is een biologische oplossing die al vijf jaar succesvol wordt toegepast. Het krijt wordt aangebracht bij watertemperaturen tussen 10 en 12 graden Celsius. Het toegewijde team van Lakeside Paradise heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met deze methode en wordt zelfs benaderd door andere exploitanten om hen te helpen met hun waterbehandeling.

De hele operatie is echter niet goedkoop, en Lakeside Paradise is de gemeente dankbaar voor de financiële steun. Het belangrijkste is dat deze biologische oplossing geen schade toebrengt aan mens of natuur. Zolang de algenproblemen uitblijven, is het team vastbesloten om deze methode te blijven toepassen, omdat de teleurstelling voor wakeboarders anders enorm zou zijn en een gedwongen sluiting financiële gevolgen zou hebben.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen