De storm gaat blijkbaar niet liggen. Enkele honderden eigenaars van een tweede verblijf in ons land hebben afgelopen weekend beslist om een advocaat onder de arm te nemen.

De tweede verblijvers zijn het naar eigen zeggen het beu dat ze niet gehoord worden en stellen de Belgische staat nu in gebreke. De tweedeverblijvers zijn vooral boos omdat ze na 18 mei nog niet naar hun buitenverblijf mogen, terwijl allerlei exitstrategieën wél werden geïmplementeerd. Daarbij wordt verwezen naar het openen van de winkels, dierenparken en musea.

Via de Facebookpagina ‘Tweedeverblijvers kust en daarbuiten’, waar we het vorige week al over hadden in onze krant. Met meer dan 7.000 leden, werd een oproep gelanceerd om de krachten te bundelen en een groepsklacht in te dienen. Er werd intussen een advocaat onder de arm genomen. De tweede verblijvers hebben intussen een bijdrage gestort om de juridische kosten te betalen.

“Onze eis is eenvoudig en duidelijk: Wij willen de keuzevrijheid hebben om naar ons tweede verblijf te kunnen gaan. Niet voor een dag, zoals al werd voorgesteld, maar ook voor een langere periode”, zegt een van de klagers. Vorige week al stuurde een tweedeverblijver uit Antwerpen een deurwaarder naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem met een dagvaarding. Hij eist 50 euro per dag, te tellen vanaf het begin van de lockdown, van de Belgische Staat omdat hij zijn quarantaine niet mag uitzitten in zijn buitenverblijf aan de Belgische kust. Dat initiatief staat los van de groepsklacht die nu wordt ingediend.

Blijkbaar laten de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad de tweede verblijvers koud. Terwijl het gaat om burgerlijke ongehoorzaamheid. Waarom zouden tweede verblijvers zich niet moeten houden aan de wet. Of wat voor mensen met een tweede verblijf in Frankrijk, Spanje of Nederland? Moeten die regeringen zich ook verwachten aan een schadeclaim?

7 REACTIES

 1. Twee derde van de handelaars aan de kust leven van de tweede verblijvers .En niet alleen de Horeca !!Maar daar houden ze in Brussel geen rekening mee !.De winkels mogen open maar de kopers mogen niet komen !! Het zou beter omgekeerd geweest zijn ! De tweede verblijvers zouden niet komen of blijven als de winkels gesloten zijn .Maar in al die geleerden in die commissies zitten geen handelaars .Alleen geleerde professoren die nog nooit een patat verkocht hebben maar zeggen hoe anderen het moeten doen!

 2. Ja, kijk dat is dan de realiteit. De handel aan de kust bloeit grotendeels mede door de koopkracht van de 2de verblijvers.
  Tevens had ik graag geweten op welk artikel de bovenstaande tekst een reactie is ? Of niet ? De laatste pgh is een “statement”, een “stellingname” van de schrijver, en laat hieromtrent weinig twijfel bestaan…

 3. Wij zijn reeds 23 jaar “2de verblijver” in Heist, maar blijven momenteel, sinds begin maart “in ons kot” in Aalst, in afwachting van betere tijden…

 4. Het zit al vol van de 2 verblijvens ze komen s’nachts toe voor 5 uur omdat er dan geen Controle is ik woon aan Zee van 1972 en zie het verschil wie hier vast woont of 2 verblijver is het licht er dik op men ziet het best in de Grootwarenhuis huizen als je d3 kar bekijkt.
  Ik heb er niets tegen hoor maar schandalig er zo spel over maken we moet opletten dat we hier geen Corona opdien ben bij de grote Risico’s

 5. Ze zijn al aan de kust, zondag ben ik gaan wandelen op de dijk en het zag er zoals tijdens het seizoen,heel veeeeel volk, maandag namiddag ook op de dijk slechts enkele mensen en dan nog van Knokke-Heist zelf. Ze zijn hier al de 2de verblijversen ze willen nog geld krijgen ook een duivels zak is nooit vol genoeg.

 6. Ikzelf heb kunnen vaststellen dat tijdens deze caronacrisis heel wat tweedeverblijvers de regels aan hun laars gelapt hebben.
  Maar ja, er zijn ook veel fake – tweedeverblijvers die het fiscaal achterpoortje (mis)gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here