11.8 C
Knokke-Heist

Stad Damme zorgt voor inspraak in hun nieuw energie- en klimaatplan

Stad Damme heeft een voorlopig ontwerp van een nieuw energie- en klimaatplan klaar. Je krijgt nu een (laatste) kans om je mening of extra suggesties te geven.

Ons stadsbestuur ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie. Daarmee beloofden we mee te werken aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen van Europa.

Samen met acht andere gemeenten uit de buurt hebben samengewerkt aan een energie-en klimaatplan 2030.

De doelstellingen van het nieuwe klimaatplan 2030:

  • bijdragen om de klimaatopwarming te beperken, door tegen 2030 de uitstoot van CO2 op het grondgebied van de negen gemeenten met 40 procent te verminderen in vergelijking met 2011. Vooral de verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, olie, gas) veroorzaakt het broeikasgas CO2. We moeten dus deze fossiele brandstoffen vervangen door koolstofvrije energie;
  • ons aanpassen aan de gevolgen van de klimaatopwarming die nu al merkbaar zijn en nog zullen toenemen.

Een voorlopig ontwerp klimaatplan is klaar. In de loop van september 2022 kan elk gemeentebestuur  nog de laatste aanpassingen doen aan het ontwerp. We vragen daarom nu de mening en extra suggesties van de stedelijke milieuraad én van elke geïnteresseerde inwoner over de voorlopige versie van het energie- en klimaatplan. Daarom organiseren we een “open milieuraad” op donderdag 8 september om 20 uur in het stadhuis, Markt 1. Elke geïnteresseerde inwoner is welkom.

Het ontwerpplan beschrijft in een eerste deel onder meer de klimaatuitdaging, hoe het ontwerp tot stand is gekomen, het bevat een CO2-inventaris en een risico en kwetsbaarheidsanalyse.

In een tweede deel geeft het ontwerp de “regionale acties” waarbij twee of meer gemeenten samenwerken en ook de negen afzonderlijke “individuele acties” per gemeente.

Hier online inschrijven voor de open milieuraad.  Lees er ook de voorgenomen “regionale acties” en “Damse acties”. Dat moet je zeker doen als je goed voorbereid wil deelnemen aan de open milieuraad op 8 september.

Het definitieve energie- en klimaatplan wordt later dit jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en daarna ingediend bij Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen