Home Knokke-Heist Stadsgenoot Geert De Groote kreeg op de Z98 bezoek van Vlaams minister...

Stadsgenoot Geert De Groote kreeg op de Z98 bezoek van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits bracht maandagochtend een bezoek aan het schip van onze stadsgenoot Geert De Groote en de visveiling in Zeebrugge. Ze dus ook het Belgische vissersvaartuig Z98 dat momenteel aan wal ligt. Gezien de brexit is de problematiek van onze visserij bijzonder actueel.

De Vlaamse vissers kregen onlangs duidelijkheid over wat ze in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar zullen mogen opvissen. Dat in afwachting van meer duidelijkheid over de toekomstige vangstmogelijkheden in Britse wateren. Meer dan 50 procent van de inkomsten van de vissers ligt immers daar.

Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits hoopt op een aanzienlijke steun uit het Europese brexitpotje, maar dat lost niet alle problemen op. De Vlaamse Visveiling heeft een aanvoer van 17.000 ton nodig om te kunnen overleven. Dat volume haalt ze al een tijdje niet meer, en net daarom is een akkoord over vissen in Britse wateren nog eens zo belangrijk. Vorig jaar draaide de visveiling een omzet van 160 miljoen euro. Er zijn 140 mensen tewerkgesteld.

1 REACTIE

  1. Als beide partijen zich zo kinderachtig, zelfs oorlogszuchtig blijven gedragen vrees ik het ergste maar West-Vlaanderen dreigt het grootste slachtoffer te worden wegens een gebrek aan territoriale wateren want daar hadden de Franskiljons die destijds de Belgische onafhankelijkheid uitriepen geen oog voor. Nu wordt het kleine stukje dat we hebben nog eens volgepoot met windmolens. Dat “potje” van Europa kan misschien voor een korte tijd enig soelaas brengen maar men moet uitgaan naar een langere visie en zich niet blindstaren op enkele maanden of jaren. Als de vissers willen investeren gaat het trouwens over grote kapitalen af te betalen in de tijd en als je gloednieuwe schip dan nog niet meer kan/mag vissen is dat een onoverkomelijke ramp. Dat de Britse vissers hun fles rum reeds uitgehaald hebben is normaal. Onder leiding van Boris Johnson (een soort spiegelbeeld van Trump) kunnen ze dan mits staatssteun hun vloot vernieuwen én vergroten zelfs met fabrieksschepen ten koste van kleinere landen. Dan kunnen ze weer zingen van “Britannia rules the waves” tot alle vis op is en alleen de graten en afval overschieten…
    Noorwegen beschikt immers ook over een enorme vissersvloot waar zelfs nog op walvissen wordt gejaagd. Dit is één van de redenen (buiten hun olie- en gasvelden) dat ze niet tot de EU wensten toe te treden ook een mooi voorbeeld waar protectionisme en egoïsme toe kunnen leiden.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers