Home Knokke-Heist Stadsgenoot Jozef Monballyu gaat met Ontex 80 miljoen mondmaskers produceren

Stadsgenoot Jozef Monballyu gaat met Ontex 80 miljoen mondmaskers produceren

Ontex is een internationale speler in het produceren van hygiëne-artikelen zoals luiers en maandverband, maar nu biedt het ook chirurgische mondmaskers aan. Het bedrijf, met hoofdzetel in Erembodegem bij Aalst, zal per jaar 80 miljoen mondmaskers kunnen maken in de fabriek in Eeklo, en speelt daarmee een belangrijke rol in de strijd tegen COVID-19. De sitemanager van Ontex in Eeklo is onze stadsgenoot Jozef Monballyu.

Wat velen ook niet weten is dat Ontex, opgericht in 1979 door Pol van Malderen, origineel stond voor onderleggers in textiel. Momenteel telt de groep 20 sites wereldwijd, 7 R&D centers en medewerkers. 50% van de omzet komt van babyluiers. De groep telt 3 grote afdelingen: Baby Care (luiers, zowel open als gesloten), Fem Care (tampons, maandverbanden en inlegkruisjes) en Adult care (incontinentie).

Het bedrijf specialiseert zich al 40 jaar in “Health Care”-producten, maar chirurgische maskers moeten op een andere manier geproduceerd worden, legt Jozef Monballyu uit aan Federaal Minister Debackere en de vele journalisten in zijn kielzog: “Al onze producten worden met veel zorgvuldigheid gemaakt. Maar de chirurgische maskers moeten geproduceerd worden in een zogenaamde “clean room”, een klinische omgeving. Dat is een afgesloten ruimte, om het volledig hygiënisch en steriel te kunnen houden.”

Het bedrijf ziet de nieuwe productielijn als het nemen van een verantwoordelijkheid in deze crisistijden. “Het leveren van onze gebruikelijke producten moest gegarandeerd blijven, wat ook niet zo evident was. Maar wat betreft de productie van onze mondmaskers, was het zeker nodig naar ons eigen personeel toe, maar er was ook veel vraag naar bij onze klanten.”

De productielijn is dinsdagmorgen officieel voorgesteld. Dankzij de nieuwe productielijn zullen jaarlijks 80 miljoen medische mondmaskers van het type IIR (dat zijn de 3-lagige maskers met elastiek) kunnen geproduceerd worden in België.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de zwinregio

Deze ochtend is het tijdelijk droog, maar nog voor de middag krijgen we opnieuw perioden met regen. De meeste neerslag valt 's avonds. Het...

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Recente reactie van onze lezers