7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Stadsgenoot Stephan Vermeersch brengt muziekcultuur over de grenzen heen

Het culturele leven begint na een moeilijke coronaperiode opnieuw wat tot leven te komen. “In alle muziekscholen stellen we een stijging vast van het aantal leerlingen, hopelijk mogen we hier voorzichtig positief zijn en blijven” klinkt het bij Stephan Vermeersch. De Knokke-Heistse klarinettist/saxofonist/improvisator en componist en leraar in MAAK Knokke-Heist – mag alvast opnieuw zijn agenda aanvullen met een hele reeks concerten in binnen- en buitenland. In juni, augustus, september 2022 concerteerde hij al in Skopje Macedonië op het Skopje KlariFest 2022, in Virovitica, Kroatië op de Virovitica international music meeting, in Praag, Tsjechië op de Prague Clarinet Days (concert voor in het Tsjechisch Parlement)en in Krakau, Polen op het 11th European Clarinet Congress. Zijn volgende bestemmingen zijn Almaty, Kazachstan – Zagreb, Kroatië – Lima, Peru – Denver, USA …
Stephan verrast steeds zijn publiek met “out of the box” programma’s, ondermeer met zijn eigen composities. Hij breekt ook een lans voor Oekraïense componisten door steeds één of meerdere composities uit te voeren. Hij concerteert vaak als solist met symfonisch orkesten, als kamermusicus, als hedendaags solist met diverse cross-overs …
 

Voor 4de keer verkozen tot president van de European Clarinet Association Stephan is zonet voor de 4de keer unaniem verkozen als President van de European Clarinet Association: een organisatie met ruim 6500 leden uit 27 landen. De ECA heeft als Mission Statement het contact en de communicatie tussen klarinettisten en nationale klarinetverenigingen te verbeteren. De vereniging ondersteunt ook in samenwerking met organisatoren diverse activiteiten en evenementen (festivals, concerten, masterclasses, workshops, nieuwe composities en/of publicaties, methodes, wedstrijden, uitslagen van concoursen, uitslagen van Conservatoria /Universiteiten, onderzoek …) en helpt mee de informatie hierover te verspreiden via een Facebook-groep en andere media. De ECA promoot de klarinet ook actief bij de jeugd in deze steeds veranderende wereld. De organisatie brengt ten slotte het contact, de communicatie en interactie tot stand met orkest- en soloartiesten, met onderwijs op alle niveaus (beginners tot professionals – scholen, academies, conservatoria, universiteiten, particuliere initiatieven) en met de muziekindustrie.

Decaan Mykola Pokropyvnyl uit Oekraïne


Sinds 2019 is de ECA patroon van het International Instrumental Music Festival «Sunny Clarinets» in Zhytomyr, Oekraïne, Vermeersch zetelde in de wedstrijdjury in 2019 en in 2021 was hij voorzitter van de jury. De ECA blijft deze organisatie trouw steunen. “Met veel sympathie en, ja, warme gevoelens was het geweldig om mijn vriend Mykola Pokropyvnyi uit Zhytomyr, Oekraïne te verwelkomen op het 11e Europese klarinetcongres.” vertelt Stephan. “Het was een zeer moeilijke taak voor hem om vanuit Oekraïne in Krakau aan te komen, maar vastberadenheid en geduld ontbreken niet in Mykola. Hij is de decaan van het Zhytomyr College of Culture and Arts, vernoemd naar Ivan Oheinko. Mykola is ook de organisator van het International Instrument Music Festival “Sunny Clarinets” in Zhytomyr en de ECA heeft met veel plezier meegewerkt aan de edities van 2019 en 2021. Hij is een zeer warme en sympathieke man die onvoorwaardelijk veel zorg draagt voor zijn leraren, personeel en studenten in het College in Zhytomyr: het onderwijs gaat zo goed mogelijk door voor alle studenten omdat kunst en cultuur zo belangrijk zijn in deze moeilijke tijden. Muziek verenigt, het voedt de ziel en de mensheid, “ besluit Stephan.

Stephan Vermeersch: internationale reputatie


Stephan Vermeersch (België) heeft een internationale reputatie opgebouwd als een veelzijdige performer-improvisator-componist van klassieke, hedendaagse, wereld- en elektro-akoestische muziek, en hij werkt regelmatig samen met andere culturen en kunstvormen, waaronder beeldende kunst, dans, film, architectuur, literatuur en theater. Hij heeft als solist en kamermusicus deelgenomen aan een groot aantal genres, klarinetten en saxofoons gespeeld op concerten en festivals in 46 landen in Oost- en West-Europa, het Midden-Oosten, Rusland, de VS, Canada en Azië. Als componist/improvisator is zijn motto: “Wat ligt er over de grens: een zoektocht naar nieuwe muziek voor een breed publiek”. Hij wordt wereldwijd gevraagd om masterclasses en clinics te geven en is een actieve leraar in klarinetten, saxofoons en kamermuziek in België en Nederland. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen