HomeZwinregioZeebruggeStarious Bitumen vestigt zich in Zeebrugge

Starious Bitumen vestigt zich in Zeebrugge

Starious Bitumen heeft een vergunning aangevraagd om in de haven van Zeebrugge een opslag- en verdeelcentrum voor bitumen te bouwen. Bitumen is een kleverige vloeistof die overblijft na raffinage van ruwe petroleum. Het wordt onder meer gebruikt als bindmiddel in asfalt. Dit nieuws lazen we in het gezaghebbende Antwerpse transport e-magazine Flows.

Starious Bitumen werd in 2016 opgericht door twee traders met twintig jaar ervaring in bitumen. Het bedrijf is een distributeur met geïntegreerde logistiek en supplychains, met hoofdzetel in Singapore en kantoren in Genève (Zwitserland) en Malaga (Spanje). In Zeebrugge wenst het bedrijf een fysiek opslag- en verdeelcentrum te bouwen.

Starious Bitumen krijgt van het havenbestuur een concessie van 2,44 hectare aan de Leopold II-dam. Het gaat om een gedeelte van de concessie van P&O Ferries, dat door de rederij teruggegeven wordt. De aanvraag omvat het opbreken van een bestaande verharding en het bouwen van een opslag- en verdeelcentrum met kantoren, laboratorium, kleedkamers en dieseltankstation.

Er komen bovengrondse tanks die via leidingen verbonden zijn met elkaar en met laad- en losstations. De totale opslag van het bitumen zal ongeveer 68.000 m3 bedragen.

De producten kunnen per schip, vrachtwagen en eventueel ook per spoor aan- en afgevoerd worden. In het dok wordt een aanlegsteiger (jetty) voor schepen gebouwd. Om het bitumen te kunnen transporteren, moet het warm gehouden worden. Van zodra het aan gewone omgevingstemperaturen blootgesteld wordt, stolt het en kan het niet meer verpompt of vervoerd worden. Om het bitumen op de gewenste temperatuur (150 tot 180 graden) te houden, omvat het project ook twee stookinstallaties op gas.

Naast de opslag zullen er beperkte mengactiviteiten uitgevoerd worden. Die zullen bestaan uit het toevoegen van meestal poeders – op maat van de klanten – aan het basisproduct. Er zal geen bitumen geproduceerd worden. Op de site komen een tiental arbeidsplaatsen. Het openbaar onderzoek van de vergunningsaanvraag bij het stadsbestuur van Brugge loopt tot en met 6 april.

Starious Bitumen kon nog niet antwoorden op de vraag van Flows welke trafiekstromen dat voor Zeebrugge zal generen. Volgens de gegevens op de website van het bedrijf wordt dit het eerste eigen fysieke verdeelcentrum. De hoofdzetel in Singapore is gevestigd in een kantorenwijk nabij de haven. In Malaga wordt ruimte in een kantoorgebouw gehuurd en het adres in Genève bevindt zich in een residentiële omgeving.

Starious Bitumen Belgium werd in oktober 2019 opgericht met als adres een gebouw met huurkantoren in Brugge. De besloten vennootschap wordt bestuurd door Francisco Sanchez, die in 2016 mee Starious Bitumen oprichtte. Daarvoor was hij een trader in bitumen voor Puma Energy en Trafigura.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers