vrijdag, april 12, 2024
HomeZoute.StyleStorm Louis raast (straks) over de provincie: een overzicht van maatregelen en...

Storm Louis raast (straks) over de provincie: een overzicht van maatregelen en tips

Storm Louis trekt met krachtige windstoten over onze provincie, een fenomeen dat zowel ontzag als voorzichtigheid opwekt. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor windkracht 5 tot 6 Beaufort in het binnenland en zelfs een zeer krachtige tot stormachtige wind, 7 tot 8 Beaufort, aan de kust. Vooral in de late namiddag en avond worden de meest intense windstoten verwacht. In het licht van deze uitzonderlijke weersomstandigheden luidt het advies duidelijk: blijf binnen indien mogelijk en stel veiligheid voorop.

Wat te doen bij krachtige wind?
Binnenshuis:

Sluit alle ramen en deuren; vergrendel voor- en achterdeur.
Houd huisdieren binnen.
Rol rolluiken op en controleer de bevestiging van zonneschermen.
Schakel elektronische apparaten uit en trek stekkers uit bij bliksem.
Stel het buitenzetten van afval uit tot na de storm.
In de tuin:

Berg losse objecten op en controleer de verankering van vastgemaakte zaken.
Vergrendel poortjes en deurtjes van bijgebouwen.
Voor meer gedetailleerde maatregelen en tips, raadpleegt u de website van het Nationaal Crisiscentrum.

Noodhulp nodig? Zo bereik je de brandweer
Het speciale nummer 1722 is geactiveerd voor niet-levensbedreigende hulpvragen. Geef de voorkeur aan het digitale e-loket 1722.be voor het indienen van hulpverzoeken. Dit helpt wachttijden te verminderen en zorgt ervoor dat de brandweer zich kan richten op de meest dringende gevallen. Belangrijk: kies één kanaal voor uw hulpvraag om dubbele registratie te voorkomen.

Levensgevaar? In dat geval is het cruciaal om 112 te bellen. Houd dit nummer vrij voor echte noodsituaties.

Verplaatsingen en lokale maatregelen
Indien verplaatsing onvermijdelijk is, pas dan uw rijgedrag aan en volg de aanbevelingen voor veiligheid in het verkeer. Controleer ook of lokale maatregelen van toepassing zijn in uw gemeente en houd rekening met mogelijke aanpassingen in de dienstregeling van openbaar vervoer.

Schade afhandelen
Documenteer schade zorgvuldig en volg de richtlijnen van uw lokale overheid en verzekeraar op voor het melden en herstellen van stormschade. Bewaar facturen en correspondentie met uw verzekering zorgvuldig.

De doortocht van storm Louis onderstreept het belang van voorbereiding en gemeenschapszin. Door de aanbevolen maatregelen te volgen en elkaar te ondersteunen, kunnen we de impact van dergelijke natuurverschijnselen minimaliseren en veiligheid voor iedereen waarborgen.