17.6 C
Knokke-Heist

Stormachtige Wateren: Hamburgse Haven Voelt De Pijn, Zeebrugge Waakzaam

Een golf van economische onrust lijkt aan de horizon te verschijnen, waarbij de wereldhaven van Hamburg de eerste tekenen van een nakende storm laat zien. Wat betekent dit voor onze lokale haven van Zeebrugge?

De Duitse haven van Hamburg, onder leiding van Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), heeft het afgelopen kwartaal een aanzienlijke vermindering van de containerdoorvoer ervaren. Dit zou volgens insiders grotendeels te wijten zijn aan aanhoudende geopolitieke spanningen, EU-sancties en een algehele afkoeling van de economie. De cijfers zijn niet bemoedigend: een daling van 18,6% in het totale volume van de containeroverslag, wat neerkomt op 1,416,000 TEU’s.

Angela Titzrath, CEO van HHLA, wees op een duidelijke daling van de vraag naar logistieke diensten aan het eind van 2022, wat wordt weerspiegeld in een economisch zwak begin van 2023. Ze benadrukte de impact van geopolitieke problemen, de Russische agressie tegen Oekraïne, hoge inflatie en de daaruit voortvloeiende consumptiedaling in Europa.

De vrachtvolumes kelderden ook bij de internationale containerterminals van HHLA, met een daling van maar liefst 53,9% tot 56,000 TEU’s, grotendeels door de crisis in Odesa, Oekraïne, waar de regering zeetransporten verbood na de Russische invasie in februari 2022.

Bij ons dichter bij huis, ondanks het ontbreken van officiële cijfers, circuleren er geruchten over een mogelijke daling van de tewerkstellingsgraad in onze eigen haven van Zeebrugge. Daarbij lijken de opslagruimtes in de Zeebrugse haven op hun maximum capaciteit te zitten. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, blijven we waakzaam.

Wat is de volgende stap voor de haven van Hamburg en, belangrijker nog, voor Zeebrugge? Titzrath gelooft in een marktherstel in het tweede kwartaal en benadrukt dat HHLA’s brede positionering in de logistieke waardeketen en de voortdurende uitbreiding van haar netwerk haar waarde heeft bewezen.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen