18.9 C
Knokke-Heist

Strandsuppletie in Nieuwvliet en Groede beschermt de gemeente Sluis tegen zeeslijtage

De Nederlandse Rijkswaterstaat voert in april en mei 2023 strandsuppletie uit op de stranden van Nieuwvliet en Groede, waarbij 700.000 kubieke meter zand wordt aangebracht. Deze ingreep is noodzakelijk om de kustlijn te behouden en Zeeuws-Vlaanderen te beschermen tegen de zee.

Stranden in de gemeente Sluis, tussen Het Killetje (Nieuwesluis) en de Zwarte Polder (Nieuwvliet-Bad), krijgen binnenkort een flinke opknapbeurt. Dit project, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, houdt in dat er zo’n 300 meter strand wordt voorzien van extra zand om de kustlijn op zijn plek te houden en Zeeuws-Vlaanderen te beschermen tegen de kracht van de zee.

Tijdens de werkzaamheden wordt een deel van de stranden bij Nieuwvliet en Groede afgezet. Bezoekers wordt gevraagd om buiten het werkvak te blijven, aangezien het terrein gevaarlijk is door drijfzand en rondrijdende machines. De werkzaamheden gaan dag en nacht door, en het werkvak kan worden gepasseerd langs de kant van de duinen. Honden dienen aangelijnd te zijn, en paardrijders, zwemmers en watersporters wordt verzocht op veilige afstand te blijven.

De kust van Zeeuws-Vlaanderen slijt aanzienlijk door de sterke stroming van de Noordzee naar de Westerschelde. Om te voorkomen dat land verloren gaat aan zee, wordt het zand regelmatig aangevuld. Op lange termijn is dit ook noodzakelijk om mee te groeien met de stijgende zeespiegel.

Het zand voor de suppletie wordt aangevoerd via een pijpleiding vanaf een baggerschip. Vervolgens wordt het zand met bulldozers en shovels over het strand verdeeld.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen