Home Politiek Strandverbod zal in de toekomst mogelijk worden

Strandverbod zal in de toekomst mogelijk worden

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) werkt aan een plaatsverbod voor amokmakers aan de hele kust en in de recreatiedomeinen. Hij is naar eigen zeggen ook voorstander van een meldingsplicht voor mensen met strafbare feiten tijdens een hittegolf. Op die manier moeten situaties als zaterdag vermeden worden. De minister benadrukte in de commissie Binnenlandse Zaken deze middag wel dat er geen gebrek aan politiesteun was zaterdag. “Er waren in totaal 135 agenten ter beschikking.”

Verschillende commissieleden eisten ook een plan van aanpak tegen relschoppers aan de kust. De Crem kondigde aan dat hij aan een plaatsverbod voor amokmakers werkt, dat aan de hele kust zal gelden en indien nodig ook in de recreatiedomeinen. Dat plaatsverbod zal gerechtelijk of administratief opgelegd worden, voegde de minister eraan toe, dat moet nog bekeken worden. “Ik zal blijven optreden om de openbare orde te handhaven”, zei De Crem, “die kerels zijn hier geen baas en zullen het ook nooit worden.”

Daarnaast pleit De Crem ook voor een meldingsplicht tijdens een hittegolf voor mensen die al bekend zijn bij het gerecht voor strafbare feiten. Die zouden zich in het politiecommissariaat van hun woonplaats moeten aanmelden, zodat de politie kan controleren of ze zich aan het plaatsverbod houden. Het sluiten van stations wil De Crem niet. “Dat zou buiten alle verhouding zijn en de gewone dagjestoeristen straffen.”

“We zullen het plaatsverbod invoeren en de controle daarvan ligt op de plaats van domicilie”, zegt De Crem in “Het Journaal”. “Ik laat in het midden wie dat gaat controleren, maar in elk geval zal het gebeuren.” Hij noemt het plaatsverbod “bijzonder belangrijk” voor mensen die in de zomer naar de kust, naar recreatiedomeinen of openbare gelegenheden gaan. Het zal gelden voor mensen die “bijvoorbeeld veroordeeld zijn of administtratief bestraft (GAS-boete, red.) zijn”. Navraag bij het kabinet van Binnenlandse Zaken leert dat het plaatsverbod alleen in de toekomst zal gelden voor wie gelijkaardige feiten pleegt – het zal dus niet gelden voor feiten die in het verleden zijn gepleegd – en ofwel voor de plaats waar hij/zij zich heeft misdragen, ofwel voor de hele kust. Dat zal dan afhangen van de zwaarte van de feiten.

We verwachten dan ook niet dat burgemeester Lippens het verbod op eendagstoeristen nu plots zal intrekken of wijzigen.

1 REACTIE

  1. Al die strandbars maken onze kust kapot. Strand moet strand blijven en geen café’s worden. Die bars nemen zoveel plaats in die door de mensen die graag naar het strand willen kunnen gebruikt worden….dan hoeven de mensen niet als sardientjes op het strand te zitten en heeft ieder wel zijn plaats. Die heethoofden dienen serieus aangepakt te worden.
    CV Reet

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met regen of buien. Na de middag wordt het droog en komen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima...

iearthfriendly.com uit Knokke-Heist maakt biologisch afbreekbare mondmaskers

iearthfriendly.com een ecologisch bedrijfje uit de Dorpsstraat hier in Knokke-Heist hecht veel waarde aan de gezondheid van de aarde en daarom verkopen we met...

Recente reactie van onze lezers