vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistSuccesvolle Kerstvakantie aan de Kust met stijgende cijfers

Succesvolle Kerstvakantie aan de Kust met stijgende cijfers

Onze Kust heeft een bijzonder succesvolle kerstvakantie achter de rug, zo melden Westtoer en de toeristische sector. Met in totaal 1,7 miljoen toeristische overnachtingen werd een groei van ongeveer vijf procent geboekt ten opzichte van de kerstvakantie van het voorgaande jaar. Vooral de periode rond het eindejaar was populair, met een gemiddelde hotelbezetting van 70 procent, gelijk aan het jaar ervoor.

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar bleek de meest favoriete periode voor verblijfstoerisme. Opmerkelijk is ook de sterke aanwezigheid van toeristen uit de ons omringende landen. Over de gehele kerstvakantie werden ongeveer 550.000 dagtoeristen geteld, een stijging van vijf procent vergeleken met de vorige kerstperiode. De dagen na Kerstmis en voor Nieuwjaar waren het populairst met elk ongeveer 60.000 bezoekers.

De kustgemeenten boden tijdens de kerstvakantie een scala aan evenementen en activiteiten aan, wat zowel door dagjesmensen als verblijfstoeristen hoog gewaardeerd werd. Een van de hoogtepunten was de expositie over Ensor in Mu.zee in Oostende, die veel bezoekers trok. Ook de traditionele nieuwjaarsduik was populairder dan vorig jaar, met een deelnemersaantal van 1.000.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, benadrukt het belang van het gevarieerde en kwalitatieve aanbod. Zij merkt op dat de Kust zich steeds meer profileert als een bestemming voor alle seizoenen, mede dankzij de toenemende interesse van buitenlandse toeristen.

Deze kerstvakantie werd gekenmerkt door een toename van vier procent in overnachtingen door Vlamingen en Franstalige Belgen. Er was ook een significante stijging van twaalf procent in het aandeel van buitenlandse vakantiegangers, voornamelijk uit buurlanden. Deze trend werd eveneens weerspiegeld in de online hotelboekingen, waar een lichte stijging werd opgemerkt in reserveringen door Duitse, Franse, en Nederlandse gasten.

Voor tweede verblijvers bood de kerstvakantie een ideale gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden in hun vakantieverblijf aan zee, wat bijdroeg aan de levendige sfeer aan de Belgische Kust tijdens deze feestperiode.