maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Surf-Filmfestival op Surfers Paradise

Surfers Paradise organiseert van maandag 8 augustus tot en met vrijdag 13 augustus 2022 een allereerste Beach Movie Week waarbij elke avond om 21 uur in openlucht een surffilm op het programma staat. De toegang is gratis en de films worden vertoond op een scherm van 12 vierkante meter. Voetjes in het zand, een strandstoeltje en drankje bij de hand, en…genieten maar!

Het programma is er eentje om U tegen te zeggen:

  • Maandag 8/8: O’Neill presents “Vantage Points” + special guest teamriders
  • Dinsdag 9/8: O’Neill presents “Crane Brain” + special guest teamriders
  • Woensdag 10/08: “The Endless Summer”
  • Donderdag 11/08: Red Bull presents “Paradigm lost” & “Coldwater Journal”
  • Vrijdag 12/08: Red Bull presents “The longest wave”
  • Zaterdag 13/08: Haven presents “The Yin & Yang of Gerry Lopez”

Levende surflegendes aanwezig op het strand van Knokke-Heist

Elke filmavond houdt op een of andere manier verband met het surfverleden van Knokke-Heist. Bovendien zorgt O’Neill voor de komst van enkele van hun wereldtoppers die in de films voorkomen: Soli Bailey (Australië) , Violeta Sanchez (Spanje) , Miguel Kilford en Gui Riberio (Portugal) en Yanneck Konda (snowboarder – D). Wie hun Instagrampagina checkt zal meteen zien welk vlees we op het strand van Knokke-Heist mogen verwachten. Deze levende surflegendes zorgen voor een tekensessie, interview, en gaan ook de wavepool van All Waves uittesten.

Frank Vanleenhove: “Dit is een idee waar ik al 2 jaar mee rondloop maar vanwege corona nog niet doorgedrukt had. En als ik iets in mijn hoofd heb… Nu het er aan komt ben ik heel fier dat we dit kunnen realiseren en zijn wij het gemeentebestuur dankbaar dat we dit mogen verwezenlijken. Iedereen die komt zal huiswaarts keren met een enorme positieve survibe want elke avond loont de moeite. Het zijn stuk voor stuk cult surf- en watersportfilms om vingers en duimen af te likken. Echte pareltjes die de wereld rondgaan en als klassiekers in hun genre beschouwd worden.”

“Hopelijk zit het weer een beetje mee. Anders zal het van onder de paraplu zijn”, knipoogt Vanleenhove. “Het scherm is immers waterbestendig en ook verplaatsbaar zodat we ons een beetje kunnen aanpassen aan de opkomst. Het terras van Surfers Paradise kan alvast overdekt worden maar ik zie het vooral als een windstille warme en droge avond, zonsondergang, en dan op het witte scherm alle surfgroten ter aarde bekijken.”

“Ook dank aan O’Neill, Red Bull en Haven voor hun inbreng want ik wilde het filmfestival vooral gratis aanbieden en hoop dat het heel veel jongeren inspireert, terwijl de fims natuurlijk geschikt zijn voor alle leeftijden.”

“The Endless Summer” is de “oldie” van de week. Een Amerikaanse documentaire uit 1966 onder regie van Bruce Brown, ’s werelds eerste en meest bekende surfregisseur. Hij volgde professionele surfers Mike Hynson en Robert August op een reis rond de wereld op zoek naar de beste surfplek. Robert August aka “Wingnut” was samen met een team professionele surfers 10 jaar lang te gast op Surfers Paradise voor de O’Neill Surfacademy en leerde telkens een week lang zo’n 300 jongeren surfen. Die generatie woont nu over heel België en kreeg tijdens één van die jaren de surfmicrobe te pakken voor het leven.

De Red Bull avonden zullen uiteraard niet minder spectaculair zijn.

Paradigm Lost is een film die s’ werelds meest complete waterman en Red Bull-atleet Kai Lenny volgt tot in de verste uithoeken van de wereld. De meest spectaculaire beelden van big wave surfing, kitesurf, windsurfing en stand-up Paddleboarding zullen iedereen met verstomming slaan.

In Cold Water Journal neemt surfer en filmaker Ben Weiland de kijker mee naar de meest extreme surfplekken in alle uithoeken van de planeet op zoek naar perfecte golven en avontuur.

The Longest wave tenslotte is een film over het leven van Robby Naish, niet minder dan 24 keer wereldkampioen in diverse windsurfdisciplines en pionier big wave hunter. “Ik ken Robby persoonlijk, hij kwam reeds een paar keer naar België en in Knokke-Heist en we windsurften hier samen. In Hawaï ben ik hem ook gaan opzoeken” vertelt Frank. Deze prachtige film van filmmaker Joe Berlinger kreeg terecht een Oscarnominatie.

De laatste avond tenslotte koos Haven surfshop voor een onbetwiste topper namelijk de Ying en Yang of Gerry Lopez. Gerry (73) is een rasechte Hawaïaan en speelde mee in zowat elke surffilm die de cinemazalen haalde, ook wanneer James Bond surfers nodig had. Zijn bijnaam is mr Pipeline, één van de meest angstaanjagende en legendarische spots op het eiland Oahu. Hij ontwierp speciaal om daar te surfen de lightning bolt surfplank, waarvan er een exemplaar te zien is op Surfers Paradise.

“Het wordt alvast een week om ongelooflijk naar uit te kijken en wie weet krijgen we een jaarlijks surf filmfestival, want wat is er heerlijker dan van onder een sterrenhemel in openlucht een film te kunnen bekijken?” besluit onze Knokke-Heistse surfgoeroe.

Beachmovies @ Surfers Paradise van 8 tem 13 augustus, toegang gratis, iedereen welkom. Mogelijkheid tot BBQ om 18u voor de film, reservaties julie@surfersparadise.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen