dinsdag, april 16, 2024
HomeKnokke-HeistThe blues is alright bij muziekcafé Tracks & Tr@vellers

The blues is alright bij muziekcafé Tracks & Tr@vellers

Op zaterdagavond 13 januari 2024 verandert het bruine praat- en muziekcafé Tracks & Tr@vellers op het Maurice Lippensplein in een donkerblauwe blueskroeg. Onder het motto “The blues is alright” kun je je laten onderdompelen in de rauwe muziek en hese keelgeluiden van de West-Vlaamse bluesmuzikanten Marc Blancke (gitaar en zang), Dirk Delmaere (bas) en Joel Loose (drums). De toegang tot dit sfeervol bluesconcert is gratis.  

Blues: melancholische muziek over lijden en miserie 
Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven uit Afrika in het Zuiden van de Verenigde Staten – onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans – maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals), de worksongs en de field hollers. Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. 

Soms gebruikten de zangers scheldwoorden die de bewakers niet kenden. Zo konden ze de bewakers uitschelden zonder dat dezen het merkten. Ze maakten zelf instrumenten en ’s avonds zongen ze uit volle borst over de misère die ze hadden. 

De aanduiding ‘blue’ voor rouw is afkomstig uit de zeilscheepvaart. Als een schip tijdens de reis zijn kapitein of een andere officier verloor, voerde het voor de rest van de reis een blauwe vlag en werd een blauwe band rond het hele schip geschilderd alvorens de thuishaven binnen te lopen. De bluesmuziek werd zo genoemd vanwege de melancholische toon en inhoud. 

Toen vele zwarten rond de Eerste Wereldoorlog vanuit het Zuiden naar de steden in het Noorden (onder andere Chicago en Detroit) trokken, kreeg de blues een meer ‘stedelijk’ geluid, dat vanaf de jaren dertig voornamelijk gekenmerkt zou worden door het gebruik van elektrisch versterkte instrumenten. Deze meer up-tempovariant van de blues zou later de weg bereiden voor rhythm-and-blues en rock-‘n-roll. Deze laatste zouden de blues enigszins naar de achtergrond dringen, maar in de jaren ‘60 en ‘70 leefde het genre op doordat Britse rockmuzikanten als John Mayall, Eric Clapton, The Rolling Stones en Led Zeppelin opnieuw blues gingen spelen.