1.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

The Royal Regina Rifles staan centraal dit jaar

Traditiegetrouw staat de plaatselijke wandelclub WNZB in voor de logistiek en organisatie van de 48ste Canadese Bevrijdingsmars. Vergeet niet voorin te schrijven voor de 33 km tocht (zie www.wnzb.be).

Naast  de voorbereidingen om de CANADESE BEVRIJDINGSMARS in goede banen te leiden is er ook  aandacht  over het hoe en waarom deze mars tot stand is gekomen. Het traditioneel gebeuren is vooral gericht naar het herdenken van de Canadezen die in september-oktober-november 1944 hun leven gaven tijdens de bevrijding van onze regio.

Sedert 1974 is de Canadese mars het levende symbool voor de talrijk gesneuvelden in de strijd om de Scheldtpocket. Knokke en Heist werden op 1 en 2 november gezuiverd na vier jaar bezetting en onderdrukking.

De wandelaars van de 33 km lange tocht van Hoofdplaat naar Knokke ontvangen een badge met militair embleem van een regiment dat deelnam aan de gevechten in de regio Oost- en West – Vlaanderen. Dit jaar wordt aandacht geschonken aan THE REGINA RIFLE REGIMENT; op hun ‘crest’ staat naast de slagvelden van de WO1 en WO2  Leopoldcanal. Dit regiment maakte deel uit van het 7th Infanterie Regiment van de 3de Canadese Infanterie Divisie.

HISTORIEK

De 7de Brigade was actief op 6 oktober in Eede bij de Nederlands-Belgische grens. Tussen Strobrugge en St. Laureins bij de wijk Moerhuizen probeerden ze het kanaal over te steken gepaard gaande met vlammenwerpers en artilleriesteun.  Twee compagnies trokken over de vaart waar het gebied grotendeels onder water was gezet door de Duitsers. Het samenvoegen van de twee bruggenhoofden mislukte. Duits kanonvuur van de batterijen van Cadzand Bad bezorgden de Canadese infanteristen grote moeilijkheden. De arts van het regiment noteerde tussen de 250 en 300 doden of gewonden. De gevechten bij het kanaal waren de hevigste sedert D-Day.

Met de steun van de artillerie kwam toch vooruitgang in de kanaalzone.  Op 9 oktober konden de Royal Winnipeg Rifles de kloof dichten met het andere bruggenhoofd. In de 7 dagen tot en met 12 oktober had het bataljon 533 manschappen verloren; 111 soldaten sneuvelden ‘in Vlaanderens Velden’. Het Regina Rifle Regiment was het ergst getroffen.

Ondertussen was op 9 oktober een tweede front ontwikkeld door de Canadezen met een amfibie aanval op Hoofdplaat en Biervliet.

De slachtoffers van de strijd vonden een laatste rustplaats op Adegem Canadian War Cemetery.

Het gemeentebestuur gaat ieder jaar sedert 1947 met een delegatie naar Adegem, dit jaar op zaterdag 5 november.

10

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen