19.5 C
Knokke-Heist

Toekomstvisie Belgische Noordzee: Innovatie en Duurzaamheid Centraal in Herzien Marien Ruimtelijk Plan

Woensdagmorgen vond het startevent plaats voor de herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) voor de Belgische Noordzee. De FOD Volksgezondheid en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne namen het initiatief voor deze bijeenkomst, met als doel de economische, ecologische en sociale belangen te verenigen en de veiligheid en bescherming van het marien milieu te waarborgen.

Het Belgische deel van de Noordzee kent talrijke activiteiten zoals hernieuwbare energie, natuurbehoud, scheepvaart en visserij. Om al deze activiteiten op een veilige en duurzame manier naast elkaar te laten plaatsvinden, is het MRP van cruciaal belang. België was een pionier op dit gebied en heeft al een tweede MRP voor de periode 2020-2026 opgesteld.

Het startevent in Oostende had als doel om verschillende sectorvertegenwoordigers te informeren over het herzieningsproces en hen kennis te laten maken met andere gebruikers van de Noordzee. Hierdoor kunnen ze beter bijdragen aan het nieuwe MRP. Het evenement bestond uit drie presentaties over de MRP-aanpak van Nederland, de bescherming van ecosystemen en de veiligheid op en in de Noordzee, gevolgd door een panelgesprek met actoren uit diverse sectoren.

De nieuwe wet Marien Milieu, geïntroduceerd door minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, verlengt de geldigheidsduur van een MRP van zes naar acht jaar. Dit biedt meer rechtszekerheid voor alle gebruikers van het Belgische deel van de Noordzee, zowel professioneel als recreatief. Het leidende principe van het huidige en toekomstige MRP is dat meervoudig ruimtegebruik de norm moet zijn, waarbij verschillende functies op dezelfde plaats mogelijk gemaakt worden en elkaar aanvullen en versterken.

Innovatieve projecten zoals drijvende zonnepanelen op zee en zeewierkweek, zelfs bij sterke stroming, worden onderzocht om van de Noordzee het zwaartepunt van de energietransitie te maken. Deze expertise zal op Europees niveau worden ingezet om een marien ruimtelijk plan uit te werken, gericht op de intelligente inrichting van infrastructuurwerken om landen rond de Noordzee met elkaar te verbinden.

Minister Van Quickenborne en de dienst Marien Milieu nodigen alle geïnteresseerden uit om hun voorstellen en ideeën over het nieuwe MRP in te sturen tot en met 19 juni. “Op deze manier kunnen de verschillende activiteiten in en op zee veilig naast elkaar ontplooid worden, wat de veiligheid op zee en de bescherming van het marien milieu ten goede komt. Door het plan op te maken voor 8 jaar bieden we ook voldoende rechtszekerheid aan de gebruikers van de zee. Dit zal de economische activiteit in de regio en bij uitbreiding in gans België een boost geven,” aldus de minister van Noordzee.

De toekomst van de Belgische Noordzee ziet er veelbelovend uit, met een focus op duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de verschillende sectoren. De herziening van het MRP is een cruciale stap in de richting van een veilige en duurzame ontwikkeling van het mariene milieu en de activiteiten die daar plaatsvinden.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen