vrijdag, februari 23, 2024
HomekneistitvToename van luchtweginfecties een reactie vanuit AZ Zeno

Toename van luchtweginfecties een reactie vanuit AZ Zeno

De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben de waakzaamheid in de gezondheidszorg verhoogd door naar code oranje over te gaan in reactie op een toenemend aantal gevallen van griep en andere luchtweginfecties. Deze stap onderstreept de groeiende druk op het zorgsysteem, hoewel de situatie nog niet leidt tot de overvolle ziekenhuisafdelingen die tijdens de coronapandemie werden waargenomen. Met de wintermaanden traditioneel als een drukke periode voor ziekenhuizen, wordt er bij personeel en bezoekers met griepsymptomen aangedrongen op het gebruik van mondmaskers, ook bij milde symptomen zoals hoesten of griep.

Een reportage van Erik Hollé en Yvan Kaux

Huidige situatie en verwachtingen

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano bevinden we ons midden in het griepseizoen, met de piek die nog verwacht wordt binnen één tot twee weken. Ondanks de toegenomen waakzaamheid is er geen algemene mondmaskerplicht zoals tijdens de coronacrisis. De ziekenhuizen hebben echter de vrijheid om specifieke maatregelen te nemen op afdelingen waar een uitbraakrisico bestaat, zoals op de afdeling geriatrie.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft besloten tot de opschaling naar niveau oranje vanwege een toename in respiratoire infecties. Dit dient om verdere verspreiding te voorkomen en vooral om de meest kwetsbaren te beschermen. Naast het aanbevelen van mondmaskers, bij voorkeur van het type FFP2 in drukke plaatsen en ziekenhuizen, benadrukt de conferentie het belang van basisregels zoals goede handhygiëne.

Effectiviteit van mondmaskers

Tijdens de coronaperiode is gebleken dat mondmaskers zeer efficiënt zijn tegen de seizoensgriep, met zeer weinig besmettingen met influenza als resultaat. Met de krokusvakantie in het vooruitzicht verwacht Van Gucht dat het aantal besmettingen snel zal beginnen afnemen. Ondanks de huidige zorgen, is er geen verplichting voor het dragen van mondmaskers, maar worden ziekenhuizen aangemoedigd zelf maatregelen te nemen op basis van de situatie ter plaatse.

De maatregelen en het advies voor het dragen van mondmaskers in België zijn duidelijk een respons op de toenemende druk op het zorgsysteem door luchtweginfecties. Hoewel er geen sprake is van een algemene verplichting, wordt het gebruik van mondmaskers sterk aanbevolen voor hoestende personeelsleden en kuchende bezoekers van ziekenhuizen, met een bijzondere nadruk op bescherming van de meest kwetsbaren in de samenleving. De komende weken zullen cruciaal zijn om de impact van het griepseizoen en de effectiviteit van de genomen maatregelen te beoordelen.