HomeKnokke-HeistTrouwzaal van het stadhuis op het Alfred Verweeplein krijg opfrisbeurt

Trouwzaal van het stadhuis op het Alfred Verweeplein krijg opfrisbeurt

Het college besliste in zitting van 12 februari 2021 (de laatste zitting in aanwezigheid van wijlen burgemeester Graaf Leopold Lippens) om de raad- en trouwzaal van het stadhuis op het Alfred Verweeplein te renoveren. De laatste renovatie dateert al van 21 december 1990. Er werd geopteerd voor een frisse lichtere toets met behoud van de authenticiteit van het gebouw.  Zo werden de lambrisering en de zuilen behouden. De schilders van de gemeente gaven het plafond en drie muren een nieuwe witte tint en zorgden vooraan voor een lichtgroene accentwand waarop enkel nog het wapenschild en 2 waardevolle schilderijen van Alfred Verwee prijken.   

Kalligraaf Brody Neuenschwander 

Onder het motto “less is more” heeft de internationaal gerenommeerde kalligraaf Brody Neuenschwander op een zijmuur enkel nog in sierlijk schoonschrift met bladgoud het opschrift “Knokke-Heist, een Zee van Liefde” aangebracht. Alle andere erfgoedschilderijen werden verdeeld over het stadhuis en kwamen in zichtbare ruimtes op de diverse verdiepingen terecht.  Bedoeling is om al deze schilderijen te voorzien van een naamplaatje met uitleg en QR-code zodat het verhaal achter elk schilderij bij de bezoekers beter bekend geraakt.   

Inrichting door gemeentelijke diensten en plaatselijke ondernemers Coin Fleuri en decoratie Debruijne 

De zaal kreeg door het team van de bloemenzaak Coin Fleuri ook een fleurige look met kunstbloemen op zuilen, ontworpen door de gemeentelijke schrijnwerkers. Decorateur Erwin Debruijne kleedde het interieur aan met stijlvolle zandkleurige gordijnen. De semi-transparante stof is vervaardigd uit 100% polyester FR-vezel en voldoet hierdoor aan de vereiste brandnormen. Naast een goede akoestische eigenschap beschikt het textiel ook over een hoge lichtechtheidscoëfficiënt. Decoratie Debruijne levert ook nog een gloednieuwe wijnrode loper met het okergele logo van Knokke-Heist. Het tapijt is samengesteld uit 100% Nieuw Zeelandse wol die zeer veerkrachtig, slijtvast en makkelijk oprolbaar is.  

Meubilair op maat 

Op termijn komt er ook een nieuw kinderbankje in eik, een bank over de hele breedte van de zaal achteraan en een nieuw trouwbankje.  Dit alles wordt ambachtelijk vervaardigd door de gemeentelijke schrijnwerkers.  

De renovatie van de trouwzaal is een prachtig staaltje van hoe samenwerking tussen de verschillende diensten (Stadsonderhoud, Communicatie, Erfgoed, Burgerzaken en poetsdames) en de medewerking van plaatselijke ondernemers in een mum van tijd kan leiden tot een mooie waardige en eigentijdse zaal.   

De Alfred Verweezaal is in zijn nieuw ornaat voor het eerst in gebruik genomen voor een huwelijksceremonie op zaterdag. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers