vrijdag, april 12, 2024
HomeHaven / ZeebruggeTwee jaar na de oorlog in Oekraïne: Een verhaal van hoop en...

Twee jaar na de oorlog in Oekraïne: Een verhaal van hoop en solidariteit in ons bisdom

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne een aanvang nam, een conflict dat talloze levens ontwrichtte en tot een massale vluchtelingenstroom leidde. Te midden van deze aanhoudende crisis, vinden Oekraïense families een nieuw thuis in België, gesteund door een netwerk van solidariteit en gastvrijheid. Dit verhaal belicht de ervaringen van een Oekraïens gezin dat naar België is gevlucht en de bijzondere bijdrage van bisschop Lode Aerts en het Betlehemproject aan hun nieuwe start.

Solidariteitsbezoek van bisschop Lode Aerts

Op 24 februari 2022, een jaar na de Russische inval in Oekraïne, ondernam bisschop Lode Aerts samen met enkele collega’s een solidariteitsbezoek aan het oorlogsgebied. De reis was een openbaring, getekend door de pijnlijke realiteit van het conflict maar ook door de ongebroken geest van de Oekraïense bevolking. “De gastvrijheid die we ondanks de moeilijke omstandigheden mochten ervaren, was heel bijzonder,” aldus bisschop Lode.

Ontmoeting met een Oekraïens gezin in Lissewege

Met de intentie om de ontvangen gastvrijheid te beantwoorden, bezocht bisschop Lode het gezin van Oleksandr en Liudmila Sysoyev in Lissewege. Dit gezin, bestaande uit oma, mama, (stief-)papa en vier kinderen, vond een nieuwe thuis dankzij de kerkfabriek en het Betlehemproject. Hun verhaal, van de schokkende dag van de inval tot hun aankomst in België, biedt een persoonlijke blik op de impact van de oorlog.

De rol van het Betlehemproject

Het Betlehemproject, opgericht door bisschop Jozef De Kesel in 2011, speelt een cruciale rol in het faciliteren van woningen voor kwetsbare groepen, waaronder Oekraïense vluchtelingen. Met zijn doel om zowel betaalbare huisvesting te bieden als een ondersteunende gemeenschap te creëren, heeft het project al vele levens positief beïnvloed.

Reflectie en analyse

De verhalen van gastvrijheid, solidariteit en hoop te midden van crisis benadrukken de kracht van menselijke verbondenheid. De inspanningen van individuen en gemeenschappen zoals die in Lissewege tonen aan dat, zelfs in de donkerste tijden, lichtpuntjes van medemenselijkheid en steun te vinden zijn. Het Betlehemproject en de toewijding van vrijwilligers zoals Franky Trappeniers onderstrepen het belang van een collectieve aanpak bij het ondersteunen van de meest kwetsbaren onder ons.

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, biedt de solidariteit en hulp geboden aan vluchtelingen in België een hoopvol perspectief. Het verhaal van het Sysoyev-gezin is slechts één voorbeeld van hoe compassie en gemeenschapszin levens kunnen transformeren. In deze tijden van onzekerheid en conflict, herinneren deze acties ons aan de onuitputtelijke menselijke capaciteit voor vriendelijkheid en ondersteuning.