Home Zwinregio Stad Damme Tweede piek COVID-19 bereikt ook Damme

Tweede piek COVID-19 bereikt ook Damme

De heropflakkering van het aantal coronabesmettingen heeft ook Damme bereikt. Voor het eerst in bijna drie weken is er opnieuw een stadsgenoot drager van het COVID-19-virus. Ik vraag daarom met aandrang, om alle voorgeschreven maatregelen strikt op te volgen en uw contacten maximaal te beperken. Blijf zoveel mogelijk in uw bubbel. Dat is concreet uw eigen gezin met 5 extra personen ouder dan 12 jaar. Bij alle andere personen draag je een mondmasker en houd je een veilige afstand.

Afstand houden en het dragen van een mondmasker zijn de sleutel tot uw vrijheid. Als we de opmars van het virus in onze stad samen afremmen, hoeven de nationaal opgelegde maatregelen in onze stad niet veel te verstrengen.

Voorlopig voorzie ik als extra maatregel enkel dat vanaf vrijdag 31 juli 2020 om 16 uur voor onbepaalde tijd een mondmasker moet worden gedragen op het openbaar domein in Damme-centrum.

Het betreft volgende straten:
• Kerkstraat tussen Damse Vaart-West en Oude Sluissedijk (incl. Dammebrug)
• Damse Vaart-Zuid vanaf de bebouwing richting Brugge tot de Slekstraat.
• Speystraat
• Slekstraat
• Ketelstraat
• Juliaan Opdedrinkstraat
• Jacob van Maerlantstraat
• Markt
• Corneliestraat
• Haringmarkt
• Pottenbakkersstraat
• Sint-Janstraat
• Kattestraat
• Burgstraat (incl. kerkplein)

Vanaf 1 augustus 2020 is iedereen die minimum 24 uren in het buitenland verblijft, verplicht om zich online te registeren.

Ik roep iedereen op om alle voorschriften goed na te leven, zowel thuis, onder vrienden en buren, binnen de verenigingen, in de winkels en in de horeca. Doe dit voor uzelf, uw dierbaren en de anderen.

Joachim Coens
Burgemeester Stad Damme

4 REACTIES

  1. Ik vrees dat, als er één stadsgenoot uit Damme het COVID-19 virus in zijn lichaam heeft, het kalf misschien al verdronken is. De inwoners van Damme trekken naar de kust en vice versa. Zolang er mensen zijn (en daarmee bedoel ik zeker niet de besmette persoon uit Damme) die bedanken voor de Covid-19 regels zoals ik deze morgen een dame tegenkwam die hoestend in de Westkapellestraat (deelgemeente Heist) zonder mondmasker aan het wandelen was, er zich toestanden voordoen zoals vorige week in het station van Oostende en mensen die in quarantaine zouden moeten zitten zich lustig tussen de anderen begeven om maar een drietal voorbeelden van “covidiotie” te vernoemen, halen we september niet zonder nieuwe lock-down. Als de kinderen op één september niet naar school kunnen zou dat voor velen van hen wel eens een “verloren jaar” kunnen zijn. Nu valt er binnen enkele dagen ook nog een hittegolf te verwerken. Ik denk dat velen die zich wél aan de regels houden hun hart reeds vast houden. Ik kan die laatsten alleen maar veel sterkte toewensen en hopen dat de “negationisten en onverschilligen” zich zullen gedragen want ook zij kunnen in het ziekenhuis belanden of zelfs erger.

  2. Er gaan nog mensen besmet worden onbewust of serieus. De mensen die aan deze rotzooi helaas overleden zijn waren mensen met een zwakke gezondheid en gingen dit jaar toch sterven. Sommige mensen die besmet geraken weten het niet, anderen worden in quarantaine gezet, nog anderen worden gehospitaliseerd voor medische verzorging en uiteindelijk de zwaksten zitten op IZ (57 gisteren t.o.v. 1285 als piek op 8 april en daarvan onder ventilatie 31 gisteren t.o.v. 1013 op 5 april). De broeihaarden: Waarom geeft de regering, buiten verluchten, geen verdere instructies over hoe we ons moeten gedragen? Ik bedoel hier niet het onnodig verhaal van mondmaskers en 1,5 m, Dit kan helpen, maar is al lang wetenschappelijk overroepen. Ik zeg wel wetenschappelijk, de virologenzijn niet de enige wetenschapper. Een fysicus of een biotechnieker weten veel meer over druppels en aerosolen. In veel gevallen in België, Duitsland en Spanje zitten deze gevallen bij allochtonen. Met hoeveel wonen ze niet samen in een kot. Hebben die mensen kennis van de lokale taal voor de raadgevingen? Duitsland slagerij, Spanje Lleida seizoenarbeiders voor de fruitteelt.

    • Het meisje uit Wallonië die door die “rotzooi” haar onderbeen is kwijtgespeeld was nochtans een gezonde jongedame van achttien jaar (zie nieuwsuitzendingen van een tweetal weken geleden) en deed zelfs aan basket. Het zijn niet alleen de ouderen of zwakkeren die aan het kleine monstertje sterven of gevreesde complicaties overhouden. Ook de jongeren kunnen het slachtoffer worden maar inderdaad in veel mindere mate. Dus te meer dat deze jonger generatie ook moet rekening houden met de ouderen als ze een klein beetje zelfrespect of empathie hebben. Als ze dat niet hebben beklaag ik ze want waarschijnlijk hebben ze ook grootouders, familieleden of vrienden waarvan er zijn die misschien onderliggende problemen hebben en dus nog vatbaarder zijn voor het virus. Ook mensen van allochtone afkomst zouden op de gevaren van het virus moeten kunnen worden gewezen maar soms wonen ze met velen in één kleine flat of huis en zijn ze moeilijk te bereiken of te vinden. Als je hoort dat de politie bepaalde wijken of deelgemeenten niet meer in mag kun je moeilijk weten wie er allemaal woont en met hoeveel ze zijn. Voor wat mensen zonder mondmasker betreft zijn er wetenschappers die verklaren dat de partikels tijdens het spreken zich tot een goede zes meter kunnen verspreiden.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

De jaarlijkse cijfers achter de Kneistikrant en de media in het algemeen

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2020’. Het gaat...

GBS Het Anker bekroond met Verkeer op School-medaille

De gemeentelijke basisschool Het Anker uit Knokke-Heist werd onlangs door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) beloond met een gouden Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning...

Fransman komt (brom) fietsen stelen in Knokke-Heist

De lokale politie Damme/Knokke-Heist pakte afgelopen dagen een 25-jarige Fransman op voor verschillende bromfiets- en fietsdiefstallen in Knokke-Heist. Het politieteam kwam de verdachte ​begin...

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met wat motregen of lichte regen, daarna blijft het droog maar er verschijnen weinig of geen opklaringen. Nevel en plaatselijk...

Recente reactie van onze lezers