17.9 C
Knokke-Heist

Tweede Verblijfstaks van Knokke-Heist Onwettig Verklaard

Het Gentse hof van beroep heeft een kardinale beslissing genomen die opschudding veroorzaakt binnen de serene kustgemeenten Koksijde, De Panne en Knokke-Heist. Het draait allemaal om de omstreden tweedeverblijfstaks.

Sinds 2021 springt consumentenorganisatie Testaankoop in de bres voor de eigenaars van een tweede woning in de charmante gemeenten Koksijde, De Panne en Knokke-Heist. De inzet? De belasting die deze eigenaars jaarlijks moeten betalen. Ter illustratie, volgens Testaankoop schommelt de tweedeverblijfstaks in 2023 tussen een bedrag van 644 en 1.239 euro per woning.

In maart van dit jaar nam het hof van beroep in Gent een zaak onder de loep waarbij een dame met een tweede verblijf in het luxueuze Knokke-Heist de strijd aanging tegen deze belasting. Hoewel de rechtbank van Brugge haar aanvankelijk in het ongelijk stelde, deed het hof van beroep een verrassende ommezwaai.

De zaak kent een twist: volgens de eigenares van de woning in onze deelgemeente Knokke is het gelijkheidsbeginsel overtreden. Hoe zo? Er werd een onderscheid gemaakt tussen eigenaars van een tweede verblijf en eigenaars die er hun domicilie hebben.

Nu, na maandenlange juridische strijd, heeft het hof van beroep in Gent een historische beslissing genomen. Het heeft de tweedeverblijfstaks van de gemeente Knokke-Heist onwettig verklaard. Volgens het hof is de taks discriminerend ten opzichte van mensen die gedomicilieerd zijn in de gemeente, omdat zij geen aanvullende gemeentebelasting betalen.

Reacties stromen binnen en Testaankoop kon niet tevredener zijn met de uitspraak. Maar wat betekent dit voor de gemeente en de eigenaren van de tweede huizen in onze gemeente? Welke stappen zal burgemeester Piet De Groote zetten om alsnog deze zaak recht te trekken? Officieel is er nog geen reactie noch van de Gemeentebelangen noch van de andere partijen.

Zal deze uitspraak een precedent scheppen voor andere gemeenten? Hoe zullen lokale overheden verder reageren? We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in deze baanbrekende zaak.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen