11.6 C
Knokke-Heist

Uitbreiding Woonzorgcentrum Heist: Verleden en Toekomst Hand in Hand

Burgemeester Piet De Groote opende een splinternieuwe vleugel van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt, waarbij de rijke geschiedenis van onderwijs en zorg in Heist wordt geëerd en een nieuw tijdperk van toewijding en zorgzaamheid wordt ingeluid.

De trotse inwoners van Heist hadden onlangs reden tot vieren, toen burgemeester Piet De Groote de gloednieuwe vleugel van het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt in de Kursaalstraat officieel opende. Bisschoppelijk gedelegeerde Piet Vandevoorde zegende het gerenoveerde gebouw, waarna voorzitter Karel Ghesquière, zuster Marie-Paul en burgemeester De Groote het prachtige glasraam van kunstenares Pia Burrick onthulden in de inkomhal.

Dit kunstwerk is een eerbetoon aan het rijke verleden van Heist en haar zorg- en onderwijsinstellingen en symboliseert tegelijkertijd een veelbelovende toekomst. De zusters van de Onbevlekte Ontvangenis vestigden zich in 1859 in Heist met als missie onderwijs te verschaffen aan de minderbedeelde kinderen. In 1897 werd het moederklooster opgericht aan de Kursaalstraat, wat het begin markeerde van een tijdperk van educatie en sociale vooruitgang.

Heist transformeerde van een vissersdorp naar een bruisende badplaats en zag een groeiende behoefte aan secundair onderwijs. De OLVO-school evolueerde van een huishoudschool naar een handelsschool, een beroepsschool voor kleding en een school voor gezins- en sanitaire hulp. Uiteindelijk groeide het uit tot een volwaardige middelbare school voor zowel jongens als meisjes.

Helaas kwam er door veranderingen in het onderwijslandschap een einde aan het middelbaar onderwijs op deze locatie. Echter, de zusters waren vastberaden om hun toewijding aan de gemeenschap voort te zetten en begonnen in 2009 met het aanbieden van ouderenzorg in de leegstaande ruimtes van het klooster. Met de recente toevoeging van de nieuwe vleugel aan het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt, is de cirkel nu rond.

Deze indrukwekkende uitbreiding is niet alleen een mijlpaal voor het woonzorgcentrum, maar ook een belangrijke stap in het behouden en koesteren van het erfgoed van Heist. Het toont de onvermoeibare inzet van de lokale gemeenschap om haar ouderen te ondersteunen en een waardige levenskwaliteit te bieden.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen