18.4 C
Knokke-Heist

Unieke cardboard sculptures van Olivier Bertrand

Franse kunstenaar Olivier Bertrand maakt naam met zijn unieke cardboard sculptures. Upcycling, het proces waarbij een product met een lage waarde wordt omgezet in een product van hoge waarde, is daarbij de sleutel tot zijn succes. In zijn sculpturen, die stuk voor stuk zijn gemaakt van gebruikt karton, weet Bertrand krachtige én kwetsbare uitstralingen te combineren.

Op zaterdag 11 maart 2023 opent de expositie ‘Pieces of Paper’ bij Early Birds Art Gallery in Knokke-Heist, waar de cardboard sculptures van Olivier Bertrand de hoofdrol spelen. Tijdens de vernissage krijg je de kans om de kunstenaar persoonlijk te ontmoeten en te horen waarom en hoe hij ‘zijn’ materiaal een tweede leven geeft.

Als kind was Bertrand al gefascineerd door origami, maar pas na een studie economie en een gebroken been ontstond zijn passie voor het maken van 3D-kunstwerken. Met zijn voorraad gebruikt karton in de garage begon hij minutieus beelden te maken met ‘gewone’ gelijmde stukjes karton. In 2019 won hij een wedstrijd voor een tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs met zijn monumentale kartonnen sculptuur van een gorilla.

Op de expositie ‘Pieces of Paper’ bij Early Birds Art Gallery zijn verschillende cardboard sculptures van Olivier Bertrand te bewonderen, waaronder beren, paarden, roofvogels en een chimpansee genaamd ‘Kong’. Ook zijn er Spartaanse krijgers te zien en een tijger in interactie met een jong meisje genaamd ‘Symbiosis’, die in de zomer van 2022 te bewonderen was op het Piazza San Michele in Lucca.

Bertrand gebruikt zijn kunst om twee belangrijke boodschappen te verspreiden: het belang van creativiteit en het creëren zelf, en de precaire situatie waarin het dierenrijk zich bevindt. Daarbij is zijn materiaalkeuze niet alleen duurzaam, maar ook een metafoor voor de boodschap die hij wil verspreiden.

Naast zijn cardboard sculptures creëerde Bertrand ook een kleine collectie bronzen werken die zijn herkenbare stijl behouden. Zijn kunstwerken zijn allemaal unieke stukken en worden beschermd door een laag transparante epoxyhars en brandvertragend product.

Olivier Bertrand is een veelgeprezen kunstenaar die de afgelopen jaren heeft deelgenomen aan diverse internationale tentoonstellingen en meerdere awards heeft gewonnen. Op zaterdag 11 maart 2023 is hij aanwezig tijdens de vernissage van ‘Pieces of Paper’ bij Early Birds Art Gallery en krijg je de kans om hem persoonlijk te ontmoeten.

Wil je de cardboard sculptures van Olivier Bertrand bewonderen? Schrijf je dan in voor de expositie ‘Pieces of Paper’ bij Early Birds Art Gallery in Knokke-Heist, die geopend is voor het grote publiek tot en met 23 april 2023.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen