vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistVakantieverhuur in Knokke-Heist: Regels, Controles en Verantwoordelijkheden

Vakantieverhuur in Knokke-Heist: Regels, Controles en Verantwoordelijkheden

Knokke-Heist staat bekend om zijn prachtige stranden en levendige toeristische sfeer. Maar wist je dat Knokke-Heist in de Vlaamse top staat als het gaat om het aantal Airbnb-verhuurlocaties? Met ongeveer 2.900 vakantiewoningen is de keuze overweldigend. Maar er is een keerzijde aan deze populariteit: een wildgroei aan illegale vakantieverhuur.

Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar Knokke-Heist om te genieten van een verblijf in een vakantiewoning, of ze nu boeken via een immokantoor, Airbnb of Booking.com. De meeste van deze woningen bevinden zich in toeristische zones en vormen een waardevolle aanvulling op onze hotels en bed & breakfasts. Maar net als in veel andere toeristische bestemmingen over de hele wereld, zien we de laatste jaren een alarmerende groei van vakantiewoningen buiten de traditionele toeristische gebieden. De Airbnb-slogan “live like a local” lijkt steeds meer een bedreiging te vormen voor de woonwijken in Knokke-Heist.

In woonwijken en dorpskernen is vakantieverhuur simpelweg niet toegestaan volgens de stedenbouwkundige regels. De rust van de buurt wordt verstoord door feestjes en andere overlast. In 2021 is het gemeentebestuur met strenge controles gestart, wat resulteerde in talloze overtredingen van verhuurders.

Honderden eigenaren zijn in de afgelopen jaren aangeschreven om hen op de regels te wijzen. Immokantoren worden ook aangespoord om strikter toezicht te houden wanneer ze een pand als vakantiewoning verhuren. Het is hun verantwoordelijkheid om te controleren of dit is toegestaan op die locatie. Overtreders riskeren juridische vervolging wegens stedenbouwkundige overtredingen.

Overweeg je om jouw (tweede) woning te verhuren voor vakantiedoeleinden in het prachtige Knokke-Heist? Voordat je gasten verwelkomt, is het van vitaal belang om te achterhalen of vakantieverhuur in jouw specifieke buurt is toegestaan. Maar wees gewaarschuwd, er worden strikte controles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Volg onze handige beslissingsboom om te ontdekken of jouw logies in aanmerking komt voor korte-termijnverhuur. En heb je jouw (tweede) woning al aangemeld bij Toerisme Vlaanderen?

Om ervoor te zorgen dat jouw verhuuractiviteiten voldoen aan de geldende regels en voorschriften, moet je jouw logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen via hun officiële website: uitbatersportaal.toerismevlaanderen.be.

Maar dat is nog niet alles. Jouw logies moet ook voldoen aan bepaalde voorwaarden volgens het Logiesdecreet:

  1. Brandveiligheidsattest: Je bent verplicht om een brandveiligheidsattest aan te vragen bij Vincotte. Dit kun je doen via het telefoonnummer 09 244 77 48 of per e-mail via brandattest@vincotte.be. Als jouw logies over 6 kamers beschikt of plaats biedt aan 13 personen, moet je de lokale brandweer inschakelen voor een keuring.
  2. Burgerlijke aansprakelijkheid: Als je nog geen verzekering hebt voor burgerlijke aansprakelijkheid voor je logies, neem dan direct contact op met je verzekeraar. Het is essentieel om je brandverzekering aan te passen als je besluit om je (tweede) woning of kamers in je woning te verhuren op de toeristische markt.
  3. Eigendomsbewijs: Als uitbater moet je beschikken over een eigendomsbewijs (notariële akte) of een huurovereenkomst waarin de huisbaas je toestemming geeft om het gehuurde logies uit te baten. De gemeente Knokke-Heist voert controles uit om ervoor te zorgen dat deze regelgeving wordt nageleefd. Het is van cruciaal belang om aan deze vereisten te voldoen, aangezien de gemeente streng optreedt om misbruik van woonzones te voorkomen.