8.1 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Valt Knokke-Heist straks uit de boot voor heel wat extra Vlaams geld?

Burgemeester Dirk De fauw  (CD&V) van Brugge komt met een opmerkelijke denkpiste. Hij stuurt niet aan op een fusie met de buurgemeenten, zoals eerder zijn schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open VLD), maar op de vorming van een district. Vergelijkbaar met Antwerpen en haar district burgemeesters!

In  Wingene en Ruiselede denken ze dus aan een fusie, de Brugse burgervader dus aan een district.  De Brugse regio spreekt dan met één stem, zegt De fauw, maar de gemeenten die er in meestappen, behouden wel hun eigen naam. Hij denkt dan Damme, Oostkamp, Beernem, Zedelgem, Jabbeke en Zuienkerke. De aparte gemeenten krijgen elk een eigen districtsraad met een  districtsburgemeester. Opvallend is echter dat Knokke-Heist niet in die denkpiste zit, maar bijna geïsoleerd zou achterblijven. Velen hadden inderdaad al in die richting gedacht toen Joachim Coens nog nationaal aan het roer zat bij CD&V. Nu hij daar is verdwenen lijkt de CD&V burgemeester van de grootste stad in onze regio die rol over te gaan nemen.

Fusies of een district leveren bovendien ook nog eens een schaalvoordeel op. Dat samensmelten levert meer inwoners per gemeente op en dus ook meer belastingontvangsten om te besteden. De lat kan dus hoger gelegd worden voor de bouw van rusthuizen, sporthallen, zwembaden, bibliotheken. Een grote gemeente zal dus meer en betere diensten aan zijn inwoners kunnen aanbieden.

Door de extra financiële middelen wordt het ook mogelijk om hoger gekwalificeerd personeel in dienst te nemen. Sportdiensten of klusjesdiensten zullen ook over een grotere pool personeel beschikken zodat er altijd een back-up is voor ziektes of vakanties. Een district van 150 tot 200 000 inwoners zal ook zwaarder wegen in Brussel dan een van 100.000 inwoners. Daardoor zullen de gefuseerde steden en gemeenten makkelijker middelen kunnen binnenrijven bij de Vlaamse overheid. Een grotere stad of een district zal ook sterker politiek personeel kunnen aantrekken zodat de “bestuurskracht” groter wordt.

7 REACTIES

 1. Knokke-Heist kan het Monaco van Belgie worden als het zelfstandig haar eigen centen beheert .
  Het is een schande dat open vjd minister Somers de gemeenten wil verleiden tot fusies met ons belastinggeld .
  Brugge is een schone randgemeente . Laat het maar zo

 2. Als gewezen districtssecretaris in Antwerpen wijs ik de beleidsmakers in Knokke-Heist op het feit dat districten een pak autonomie inleveren. De gemeentelijke autonomie valt compleet weg en de kloof burger/politicus vergroot. Het politieke machtscentrum verschuift dan grotendeels naar Brugge. De lokale bevoegdheden worden ingeperkt en de personeelsmiddelen gecentraliseerd met alle gevolgen. De besteding van de eigen middelen wordt een getouwtrek,… De bewoners worden onderheven aan gemeentebelastingen want het zal Brugge zijn die de beslissingen neemt. Het begrip district dekt niet de lading van gemeente. In het geval van Knokke-Heist zou ik deze ingrijpende politieke stap niet nemen. Ten slotte stond ik samen met 9 andere districtssecretarissen aan het wieg van de decentralisatie van de stad Antwerpen. Een verhaal apart.

 3. Ik vrees dat met die districten het toch de grootste gemeente of stad zal zijn die aan de touwtjes zal trekken. Zeker in fusiegemeentes is dat zo. Zo voelen de bewoners van de deelgemeente Heist zich ook wat achtergesteld tegenover Knokke. Het is niet zo dat megalomane projecten de mensen gelukkige maken integendeel zelfs. Kijk naar de verzakkingen en het aftakken van de gasleiding om ontploffingen te voorkomen aan de bouwput waar eens de markt was. Er zouden minstens 57 gezinnen door getroffen zijn en wanneer komt het in orde, vooral voor wie gas gebruikt voor verwarming en in de keuken. Dus hoe meer inwoners het district telt hoe meer geld je achterover kunt slaan maar het ligt er dik op wee het grootste deel van de koek zal krijgen. Damme zou in de toekomst waarschijnlijk tot dat Brugs district behoren en wij gaan verweesd achterblijven. Sluiten we ons ermee aan, dan vrees ik dat we door de grootste stad zullen worden opgeslorpt.

 4. geen probleem…Knokke-heist maakt ook een district met damme die onmiddellijk akkoord zal zijn want we werken reeds te samen en ja we hebben veel gemeenschappelijk prima voorstel maar ja het kan tegen uw eigen plannen ingaan en dat er meer gemeenten met knokke wensen samen te werken dan met een dure stad als Brugge voor de belastingen!!

 5. Dat de burgemeester en de gemeenteraad zich aub niet laat vangen door de denkpiste van keizer Defauw. Blijf een onafhankelijke gemeente of fuseer enkel met Damme.

 6. Zelfs met Damme wat veel beter zou zijn dan Brugge bestaat het gevaar om nog meer inmenging van de nationale politiek te bekomen !

  • We werken nu al op vele gebieden samen met Damme (politie, brandweer). Waarom zouden we dat niet verder doen? Spijtig genoeg zou burgemeester Coens ook heil zien in zo’n district samen met Brugge. Dan wordt ook hij (Damme) een “vazal” van De fauw én van de regering die alles nauwlettend in het oog zal houden en de vrijheden zal beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen