HomeKnokke-HeistVanaf paasvakantie tuinmachines op 2-takt motor definitief verboden in toeristische zone

Vanaf paasvakantie tuinmachines op 2-takt motor definitief verboden in toeristische zone

Vanaf 5 april 2021 het gebruik van heggenscharen en bladblazers op 2-takt motor voortaan verboden is in de toeristische zone. Het gebruik van andere motoren en motorisch aangedreven werktuigen die buurtlawaai veroorzaken (bv. grasmaaiers) blijft op het hele grondgebied verboden tussen 22 en 8 uur en op zondag en wettelijke feestdagen. De burgemeester kan in uitzonderlijke gevallen uitzonderingen toestaan.  

Geluidsarm je tuin onderhouden 

Niet alleen de groendienst van het gemeentebestuur maar ook een aantal aannemers die in opdracht van de gemeente het openbaar groenonderhoud in de badplaats voor hun rekening nemen, hebben sterk geïnvesteerd in elektrisch aangedreven materiaal. Zo beschikt de firma Krinkels voortaan over gloednieuwe voertuigen met zonnepanelen en elektrische bladblazers en bosmaaiers om onze riante tuin aan de Noordzee te onderhouden.   

Elektrisch materiaal voorlopig nog beperkt in gebruik 

De tuiniers van Krinkels experimenteerden ook met grasmaaiers op batterijen maar die hebben momenteel nog onvoldoende vermogen om grote openbare plantsoenen degelijk te maaien. Ook de elektrische bladblazers van de groendienst blijken enkel te volstaan voor kleinschalige opdrachten maar niet voor zwaarder werk zoals het verwijderen van confetti na carnaval.  

Meer info over de reglementering inzake geluidshinder vind je in de algemene politieverordening.  

2 REACTIES

  1. ik vind het voorbeeldig dat er in de toeristische zone minder lawaai mag geproduceerd worden door de tuinonderhouders, maar vraag mij af waarom in de niet-toeristische zones toch nog veel lawaai mag gemaakt worden . Zijn de oren van de vaste inwoners van Knokke-Heist dan minder gevoelig dan die van de toeristen of de inwoners van het Zoute?
    In feite is het nogal onbelangrijk of een tuinmachine 2-takt of 4-takt is : in beide gevallen maken ze allemaal veel te veel lawaai , de tweetaktsmachines zijn alleen nog meer vervuilend, en zouden al lang uit ons land moeten gebannen zijn, toeristisch of niet.
    De meeste tuinondernemingen gebruiken trouwens al jaren viertakt , uitgenomen voor die irriterende bladblazers. En daar zit het grootste probleem : die bladblazers worden te pas en te onpas gebruikt door de tuinondernemers . Zij geven de indruk dat het openbaar domein en de tuinen er perfect netjes bij liggen, maar in feite blazen zij het stof en de losliggende blaren bij de buur, en ondertussen maken ze een hels lawaai. Bladblazers zouden moeten verboden worden na de herfst , als de blaren grotendeels van alle bomen afgevallen zijn. Maar de tuinondernemers blijven bladblazen alsof hun leven ervan afhangt, zelfs in de lente en de zomer, terwijl dit helemaal niet nodig is. Dat krachtige 4-takt grasmachines veel lawaai maken is nog enigszins te aanvaarden : alleen zo verloopt het grasmaaien snel en efficiënt, maar de bladblazers, die zijn een pest , zelfs de elektrische maken teveel lawaai, en ze zijn volkomen overbodig.

    • Niet alleen de tuinaannemers , maar ook de gemeentediensten gebruiken volop vervuilende en luidruchtige bladblazers.
      Die de reglementeringen opstelt moet het voorbeeld geven.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers