18.9 C
Knokke-Heist

Veel aanmeldingen voor Zeeuws burgerberaad vanuit Sluis

Met de Zeeuwse Zorgcoalitie proberen verschillende partijen waaronder heel wat mensen uit de gemeente Sluis ervoor te zorgen dat in een vergrijzend Zeeland de toekomst van de zorg goed geregeld is. Grote organisaties als SVRZ, ADRZ, Emergis, ZorgSaam en zorgverzekeraar CZ bundelen hun krachten om personeelstekorten te voorkomen en goede kwaliteit zorg te behouden. Zij roepen nu ook de burgers van Zeeland op om hun stem te laten horen via het burgerberaad.

Op initiatief van de Zeeuwse Zorgcoalitie word het Burgerberaad Zorg Zeeland opgezet. Hierin gaan 300 Zeeuwen met elkaar in gesprek over het organiseren van de zorg in Zeeland. Pascalle de Looff maakt deel uit van de Zorgcoalitie en ziet het burgerberaad als een win-win situatie: “Het is een mooie kans om als inwoner mee te kunnen praten over zorg.” Ook voor de zorginstellingen valt er winst te behalen: “Burgers denken niet in hokjes zoals bij organisaties vaak het geval is. Zij komen met andere ideeën. Die kunnen soms heel simpel zijn, maar wellicht zijn het toch oplossing waar de diverse organisaties of gemeenten nog niet aan gedacht hebben.”

650 aanmeldingen
De invulling van het burgerberaad moet volgens De Looff voor iedere Zeeuw representatief aanvoelen: “10.000 Zeeuwen hebben een uitnodiging ontvangen. Dat zijn Zeeuwen in alle leeftijdscategorieën vanaf 16 jaar, met alle opleidingsniveaus en achtergronden. We hebben op dit moment al 650 aanmeldingen ontvangen. Uit die groep gaan we de beste groep samenstellen.” Om te zorgen dat een beraad van 300 mensen niet eindigt in een kippenhok wordt het strak begeleid: “De inwoners krijgen kleine opdrachtjes, waarbij we uiteindelijk komen tot de belangrijkste thema’s waar we op verder gaan.” Uiteindelijk komt daar een akkoord uit: “Op 3 juni staat de inwonerraad gepland waarin de thema’s worden gepresenteerd en een aantal voorstellen worden voorgelegd om de zorg beter te maken. Elk voorstel dat meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, gaat als advies naar de partijen die zijn aangesloten in de Zeeuwse Zorgcoalitie.”

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen