zondag, april 14, 2024
HomeDammeVeilig Fietsen in de Spotlight: Damme en Knokke-Heist Verlichten de Weg

Veilig Fietsen in de Spotlight: Damme en Knokke-Heist Verlichten de Weg

De elfde editie van de veiligheidsinitiatief ‘Ej me velo gezien!?’, een gezamenlijke inspanning van de lokale politie Damme/Knokke-Heist, de gemeente Knokke-Heist, en de stad Damme, is van start gegaan. Dit jaar werken ze samen met de West-Vlaamse cartoonist Sé (Sebastiaan Geeraert) om het belang van zichtbaarheid in het verkeer te benadrukken.

Jonge Fietsers Aangemoedigd De campagne focust op jonge fietsers, hen aansporend om een verkeersveilige fiets te gebruiken en goed zichtbaar te zijn. Zij die aan deze criteria voldoen, worden beloond met leuke gadgets. “Een fiets zonder lichten is als een fiets zonder banden”, merkt de Jeugdraad van Knokke-Heist op, wijzend op het belang van goede fietsverlichting.

Lokale Politie in Actie De lokale politie voert tijdens de campagne gerichte fietscontroles uit, zowel in preventieve als in educatieve vorm. Zo werden er begin november controles uitgevoerd in basisscholen, waarbij 693 fietsen werden nagekeken. Bijna 25% bleek niet verkeersveilig, met 38 fietsen zonder of met defecte verlichting.

Betrokkenheid van Gemeenschap Burgemeester Jan Morbee en Joachim Coens benadrukken beiden het belang van zichtbaarheid, vooral tijdens de donkere dagen. Ook ouders worden aangemoedigd hun kinderen uit te rusten met de juiste verlichting en reflectoren.

Reacties van Inwoners Een lokale ouder merkte op: “Deze actie zorgt ervoor dat onze kinderen veiliger zijn op de weg. Het is geruststellend te weten dat de gemeenschap zich inzet voor onze jongeren.” Een andere inwoner voegde toe: “Dergelijke acties zijn ook in de zomer nodig, gezien het aantal toeristen dat vaak zonder fietsverlichting rijdt.”

Conclusie De ‘Ej me velo gezien!?’ campagne onderstreept het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Door samenwerking en gemeenschapsbetrokkenheid zet de regio Damme en Knokke-Heist stappen naar een veiliger en verlicht verkeer voor iedereen.