19.5 C
Knokke-Heist

Veilig Surfen : Geen blind vertrouwen

In september hadden we het over het feit dat 91% van de jongeren tussen 11 en 17 jaar een smartphone bezit en dat 77% deze dagelijks gebruikt. Veel ouders geven toe dat ze niet precies weten wat hun kinderen op het internet doen.

Ze zijn zich ook niet altijd bewust van de gevaren zoals de toegang tot schokkende gewelddadige of pornografische beelden, het gebruik van vertrouwelijke informatie of het risico op manipulatie door kwaadwillige volwassenen.

We moeten durven zeggen dat ouders ook een beetje bang zijn om voor schut te staan tegenover hun kinderen die vaak een betere technische kennis hebben.

De kerstvakantie is een goed moment om onze kinderen uit te leggen dat ze geen blind vertrouwen mogen hebben in het internet.

Daarvoor is het belangrijk een zekere basiskennis te verwerven om met hen te kunnen praten. Afgezien van de technische hulpmiddelen (software voor ouderlijk toezicht) moeten ouders vooral de tijd nemen om alle thema’s aan te kaarten in verband met deze virtuele wereld, net als voor de echte wereld.

Het is essentieel om een dialoog in stand te houden. Het kind kan zich trouwens gewaardeerd voelen om zijn computervaardigheden, wat positief is. Maar dat neemt niet weg dat ouders hun rol moeten blijven vervullen. Anderzijds kunnen ‘discrete’ controles de illusie van een echte controle wekken, terwijl het internet normaal begaafde kinderen de mogelijkheid biedt heel wat zaken voor hun ouders te verbergen als ze het gevoel hebben dat ze in de gaten worden gehouden.

Het is in de dagelijkse omgang met hun kind dat ouders kunnen beoordelen of hun ongerustheid gegrond en vooral de dialoog kunnen aangaan om potentieel gevaarlijke situaties af te wenden.

Het is ook belangrijk het gebruik van de smartphone te plannen door het ouderlijk toezicht in te stellen.

Er bestaan ook tips om de intense activiteit te beperken. Als je kind niet op zijn smartphone kan, gebruikt het de computer die je best in een gemeenschappelijke ruimte zet. Met mama of papa in de kamer zal de verleiding vaak een pak minder groot zijn.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen