19.5 C
Knokke-Heist

Verbod op confetti tijdens Heistse carnaval zorgt voor verdeeldheid

In Heist is er heel wat te doen rond het verbod op het gebruik van confetti, streamers, serpentinesprays, partypoppers, spuitbussen en gelijkaardige varianten tijdens de carnavalvierdaagse op het openbaar domein. Zowel de groepen die meestappen in de stoet, als de toeschouwers langs het parcours mogen geen papiersnippers en –slingers en synthetische slierten meer gooien. Dit nieuws verdeelt de carnavalgangers in de badstad.

Op vrijdag 10 februari 2023 werden de verantwoordelijken van de praalwagens tijdens een briefing nog eens expliciet op artikel 82 in de algemene politieverordening gewezen. Het gros van de confetti was tot voor kort immers afkomstig van carnavalgroepen die op en naast de kar met kanonnen en grote zakken wolken van papiersnippers over de menigte lieten neerkomen. Dergelijke overtredingen kunnen in principe nu beboet worden met een GAS-boete van maximum 350 euro. Het werpen van snoepjes is wel nog toegelaten.

Voor sommige Heistenaren is het verbod op confetti een goede zaak. “Ik ben heel blij met deze maatregel”, zegt Mia (37), een inwoner van Heist. “De laatste jaren waren de papiersnippers zo scherp dat ik en mijn kinderen er telkens last van kregen. Bovendien is het veel beter voor het milieu om geen tonnen confetti meer te moeten verwerken.”

Anderen zijn echter minder enthousiast over het verbod. “Het is toch de bedoeling dat we tijdens carnaval een feestje kunnen bouwen”, zegt Bert (45), een fervent carnavalganger. “Het is jammer dat we nu geen confetti meer mogen gebruiken. Dat hoort toch bij carnaval?”.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt met het verbod op confetti de carnavalsviering veiliger en ecologischer te maken en past hiermee in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de gemeente vooropstelt. Of het verbod zal leiden tot een veiliger en groener carnaval, zal nog moeten blijken.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen