HomeKnokke-HeistVier op de vijf naar huis met een fietsbrevet

Vier op de vijf naar huis met een fietsbrevet

De zesdejaars van alle basisscholen in Damme en Knokke-Heist legden in mei en juni 2021 het grote fietsexamen af. In totaal sleepten 243 van de 302 leerlingen een gouden fietsbrevet in de wacht. Er werkten ook een 80-tal vrijwilligers mee aan het examen.

“Het is belangrijk dat kinderen leren om altijd aandachtig rond te kijken in het verkeer”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Uit de resultaten van het examen blijkt dat nog een groot werkpunt te zijn voor veel zesdejaars. Met het stijgende aantal elektrische wagens en (brom)fietsen – die je vaak niet hoort aankomen – blijft het een belangrijk aandachtspunt.”

Het grote fietsexamen

De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (vemoe) bereidt de kinderen goed voor op het fietsexamen. Het examen is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). “Met de coronapandemie begon de voorbereiding niet in het klaslokaal”, zegt Isolde Van Eenooghe. “De werkgroep trok er meteen samen met de leerlingen op uit om het parcours te verkennen.” 

Om de kinderen goed klaar te stomen, ontwikkelde de werkgroep ook een Route2School–applicatie waarmee de routes van de examens in Damme, Heist en Knokke raadpleegbaar zijn. De routes zijn ook voorzien van vaste wegwijzers.

Tijdens elk examen evalueren ongeveer 25 à 30 beoordelaars of de leerlingen klaar zijn om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen in het verkeer. “Na een technische keuring van hun fiets, leggen de kinderen een bewegwijzerd parcours af op de openbare weg”, zegt Van Eenooghe. “De nadruk ligt op tien basisvaardigheden, waaronder rechts op de rijbaan fietsen, rechts en links afslaan, langs een hindernis rijden en voorrang verlenen.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers