Home Zwinregio Visserijoorlog in zicht of machtsvertoon?

Visserijoorlog in zicht of machtsvertoon?

Qua visrechten wil Londen de toegang tot Britse wateren voor Europese vissers, waaronder de Vlaamse, beperken. De Britten willen zo een veel groter aandeel vangen dan tot nu toe. Het onderwerp heeft in de brexit-campagne een grote betekenis gekregen en heeft daarom ook veel symbolische waarde.

EU-toponderhandelaar Michel Barnier is ervan overtuigd dat er nog altijd een brexit-handelsdeal mogelijk is. Volgens hem hebben de Europese Unie en de Britten twee grote twistpunten, die gaan over eerlijke handelsconcurrentieregels en visrechten.

Visserij

Vier Britse marineschepen die uitgerust zijn met kanonnen en machinegeweren, staan intussen paraat om op de ­wateren rond Het Verenigd Koninkrijk te ­patrouilleren tegen vissers uit de Europese Unie, als er geen akkoord uit de bus komt.

Visserij is een van de grootste struikelblokken bij de onderhandelingen over een handelsakkoord. Er loopt nog een overgangsperiode tot het einde van het jaar, waarin Britse en Europese vissers een zone delen. Londen wil de toegang tot de visrijke wateren in de toekomst zelf reguleren, terwijl de EU aandringt op een overeenkomst. De Europese Commissie stelde onlangs voor om de huidige regels voorlopig te behouden als de besprekingen mislukken.

4 REACTIES

 1. Als we niet meer in Britse wateren mogen vissen betekent dat zo goed of het einde voor onze visserij. Jammer voor de reders die nieuwe schepen aan het bouwen zijn of daar plannen voor hebben en natuurlijk ook voor de vissers, de vismijn, de verkopers, de visverwerkende bedrijven en alles wat met visserij te maken heeft. Het gewoon schandelijk en belachelijk. Dan was de tijd vóór de Britten tot de EU toe traden nog beter. Een harde Brexit komt neer op een soort koude oorlog waar zowel de EU als het UK zullen zoeken waar ze elkaar het meest pijn kunnen doen. Zéér jammer én misplaatst!!! Als je die Britse marinier op de foto ziet staan met zijn “Gatling mitrailleur” zegt dat genoeg…

  • Ik denk dat de Britse het nog niet vergeten van vroeger !!

   IJsland, de 50-mijlsgrens en de tweede Cod-oorlog
   In september 1972 verklaarde IJsland echter een limiet van 50 mijl. Het resultaat was de tweede Cod Oorlog, waarin IJslanders’kotters’ gebruiktenom de netten van Britse en Duitse trawlers te saboteren. Het geschil nam een grotere internationale betekenis aan vanwege Amerikaanse bezorgdheid over de amerikaanse/NAVO-basis in Keflavik in IJsland, en de mogelijkheid van een IJslandse toenadering tot de USSR. In oktober 1973 kwamen vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk en IJsland overeen dat een beperkt aantal Britse trawlers gedurende de volgende twee jaar binnen de twaalf-grens zou mogen opereren.

   IJsland, de 200-mijlsgrens en de derde Cod-oorlog
   In 1975, op een derde Conferentie van de Verenigde Naties (VN) van de Wet op de Zee, werd het duidelijk dat veel landen een 100-mijlslimiet steunden. In mei 1975 verklaarde IJsland een limiet van 200 mijl. De Britse regering weigerde dit te erkennen, wat leidde tot de derde Cod-oorlog. Eind 1976 gaven de Britten de limiet toe. De sluiting van de IJslandse gronden heeft in feite een einde gemaakt aan de Britse langeafstandsvisserij.

 2. Straks mogen wij niet meer vissen in engelse wateren maar Belgie laat zijn territoriale wateren volzetten met dure gesubsidieerde windmolens en verjaagt zo onze belgische vissers uit de eigen wateren . Straks eten wij nog alleen ingevoerde zalm vol antibiotica of gekweekte smaakloze kleine tarbot .Arm Belgie !

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers