Home Knokke-Heist Vissers kijken uit naar meer "tong" in 2021

Vissers kijken uit naar meer “tong” in 2021

De kans is de reëel dat onze vissers volgend jaar meer tong mogen vangen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open Vld).

Er is al langer discussie over de hoeveelheid tong in de Noordzee. Uit een studie van ICES (International Council for the Exploration of the Sea) is gebleken dat de cijfers rond de hoeveelheid tong die aanwezig is in de Noordzee jarenlang te positief werden ingeschat. Men kwam tot de vaststelling dat er in de berekening jarenlang geen rekening is gehouden met de Belgische cijfers.

Toch zal die nieuwe berekening geen verstrekkende gevolgen hebben voor de quota, zo verzekerde minister Crevits vandaag in de commissie Landbouw. Meer zelfs, de kans is reëel dat onze vissers volgend jaar meer tong mogen ophalen. In het ICES-advies voor 2021 is sprake van een voorgestelde stijging van 22 procent.

Volgens minister Crevits zijn de tongvangsten in de Noordzee opnieuw toegenomen. Die verhoogde vangsten hebben te maken met het grotere hoeveelheid jonge tong en dat geeft volgens de CD&V-minister mogelijkheden voor de toekomst. “Onze reders en vissers leveren veel inspanningen om duurzaam te vissen, ook op tongbestanden. De toename van de beschikbare tong zou betekenen dat kleinere familiale vaartuigen volgend jaar dichtbij meer tong zouden kunnen vangen”, aldus Crevits.

2 REACTIES

  1. Een aantal reders zaten al redelijk ver met nieuwbouwplannen. Het hogere tongquota zou wel goed nieuws zijn maar laten we toch nog even de Brexit afwachten en kijken wat die allemaal voor de visserij en andere West-Vlaamse bedrijven in petto heeft. Hopelijk kunnen de reders en andere bedrijven blijven investeren in hun zaak.

  2. Inderdaad, de Brexit kan er zelfs voor zorgen dat onze visserij zo goed als gehalveerd wordt daar tot 50 % van de vis in Britse wateren gevangen wordt. Ik denk dat de reders hun nieuwbouwplannen bij een HARDE BREXIT en alles wijst voorlopig in die richting, onze wel eens voor goed zouden mogen opbergen. Hopelijk komt het niet zo ver en komen we tot een toestand van vóór de Britten in de EU waren. Veel last hadden we er niet van en we waren het gewoon. Nu staan de EU en het UK precies op voet van oorlog. In enkele jaren tijd zouden onze geallieerde vrienden plots onze vijanden geworden zijn. Te gek om los te lopen!!!

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers