zondag, april 21, 2024
HomeHaven / ZeebruggeVlaams Havendebat 2023: Focus op Beveiliging, Ruimte en Waterstof in Havenindustrie

Vlaams Havendebat 2023: Focus op Beveiliging, Ruimte en Waterstof in Havenindustrie

Op dinsdag 12 december 2023 organiseert Flows de tweede editie van het Vlaams Havendebat in zaal Dock3 in Antwerpen. Dit evenement, volgend op de succesvolle eerste editie in december 2022, brengt prominente figuren uit de Vlaamse havensector samen om belangrijke onderwerpen te bespreken.

Beveiliging Havens

Met de invoering van de nieuwe wet ‘maritieme beveiliging’ op 1 januari 2023, staat de beveiliging van havens en schepen centraal. Belangrijke vragen zoals de bescherming tegen georganiseerde misdaad, het gebruik en de risico’s van biometrische data, en de implementatie van havenverboden zullen worden behandeld door experts zoals Peter Claeyssens (FOD Mobiliteit en Vervoer), Wilfried Lemmens (KBRV), en Lode De Maesschalck (CEO Alfapass).

Transitie naar Duurzame Energie

Walstroom, ook bekend als ‘cold ironing’, is een essentiële stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzamere energiebronnen. Tegen 2030 is de implementatie van walstroom in de Vlaamse havens een must. De discussie zal zich richten op financiering, capaciteit en het stimuleren van walstroomgebruik onder reders.

Waterstof als Groeimodel

België ziet potentie in groene waterstof, ondanks de uitdagingen zoals een gebrek aan wind, zon en ruimte. Dit debat, met sprekers zoals Roy Campe (CMB.TECH) en Didier Van Osselaer (Port of Antwerp-Bruges), zal de huidige stand van zaken, strategieën, en de voor- en nadelen van waterstof in de havenindustrie belichten.

Uitdagingen van Schaarse Ruimte

De hoge bevolkingsdichtheid en industriële cluster van België, waaronder de havens, vereisen een strategische aanpak voor groei en ruimtegebruik. Dit debat zal ingaan op de samenwerking met buurgemeenten en het benutten van ruimte voor een circulaire economie, met sprekers zoals Stephan Vanfraechem (Alfaport Voka) en Hendrik Sohier (Apzi-Voka).

Het Vlaams Havendebat belooft een verrijkende middag te worden met diepgaande discussies en diverse perspectieven. Voor meer informatie en inschrijvingen, bezoek de website van het evenement.

https://www.vlaamshavendebat.be/