Home Cultuur Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser: 83,2 miljoen euro Vlaamse corona steun voor culturele...

Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser: 83,2 miljoen euro Vlaamse corona steun voor culturele sector

De Vlaamse regering heeft op heden 83,2  miljoen euro steun uitgekeerd aan noodlijdende actoren uit de brede culturele sector in deze aanslepende coronacrisis. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits op vragen van onze stadsgenote en Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Vlaanderen ondersteunt de culturele sector efficiënt en daadkrachtig en loodst onze culturele ondernemers zo goed mogelijk door deze crisis.  Ze waren eerst getroffen en zullen gelet op de aard van het virus ook langst getroffen zijn. Verder is het belangrijk om ook op federaal niveau werk te maken van een versterkt sociaal statuut met eerlijke verloning.”, aldus Coudyser.

De Vlaamse regering speelde kort op de bal en vaardigde onmiddellijk bij de eerste lockdown een reeks generieke economische steunmaatregelen uit die eveneens openstonden voor ondernemers uit de culturele sector. Uit de antwoorden van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits blijkt dat 1821 Vlaamse culturele actoren voor net geen 20,6 miljoen euro hinderpremies kregen uitgekeerd. Ook de corona compensatiepremie werd door de culturele sector veelvuldig aangevraagd. In totaal hebben 6507 culturele actoren een compensatiepremie gekregen, goed voor nog eens een impuls van net geen 19 miljoen euro.

(West-Vlaamse cijfers onderaan toegevoegd).

Vlaams minister van Cultuur Jambon liet tijdens de coronacrisis de subsidies voor de cultuursector doorlopen. Teneinde tegemoet te komen aan door de coronacrisis veroorzaakte bepaalde specifieke noden voor de culturele sector, stelde Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon nog een Vlaams coronanoodfonds in.  

Van deze middelen werden tot op heden volgende bedragen aangewend:

  • 5 miljoen euro voor het Vlaams Audiovisueel Fonds om tekorten in de financiering van audiovisuele werken op te vangen
  • 1,3 miljoen euro door Literatuur Vlaanderen ter compensatie van verloren royalties en afgelaste auteurslezingen
  • 500.000 euro voor Cultuurloket voor coronagerelateerd juridisch en zakelijk advies op maat
  • 3 miljoen euro voor extra cultuurkredieten via Hefboom
  • 12,4 miljoen euro voor dekking van inkomensverliezen van gesubsidieerde culturele actoren
  • 3,1 miljoen euro aan forfaitaire cultuur coronapremies voor kwetsbare culturele actoren die tot dan toe telkens tussen de mazen van het opvangnet vielen
  • 18,3 miljoen euro aan culturele activiteitenpremies in 2020.

De directe steun vanuit Vlaanderen voor de culturele sector bedraagt momenteel dus 83,2 miljoen euro. Dit staat los van de 87,3 miljoen euro die de Vlaamse regering ook nog uittrekt voor lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen via het Gemeentefonds.”, aldus parlementslid Cathy Coudyser (N-VA). Daar lokale overheden vrij kunnen kiezen hoe de middelen worden ingezet, kan nu nog niet worden meegegeven hoeveel steun Vlaanderen daarbovenop indirect heeft bijgedragen.

Tot slot, voor de relance van de culturele sector heeft de Vlaamse regering nog eens 167 miljoen euro voorzien.

Generieke steunmaatregelen voor West-Vlaamse culturele actoren

Hinderpremie

Het Vlaams Agentschap voor Ondernemen heeft op heden 386 West-Vlaamse culturele ondernemingen een hinderpremie uitbetaald voor een totaal bedrag van net geen 4,3 miljoen euro.

Compensatiepremie

Daarnaast keerde het agentschap ook compensatiepremies uit aan 767 West-Vlaamse culturele actoren. In totaal gaat het nog eens om een impuls van 2.283.000 euro.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers