16.9 C
Knokke-Heist

Vlaamse overheid verwijdert woekerplanten in Zwinduinen: Project Life Dunias geeft Europees beschermde natuur kans op herstel

Compagnie Het Zoute en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid verwijderen de komende jaren woekerplanten in de Vlaamse kustduinen. Via het project ‘Life Dunias’ geeft men zo Europees beschermde duinnatuur de kans zich te herstellen. Woekerplanten zoals Amerikaanse vogelkers, mahonie en gewone sneeuwbes worden momenteel voor de komende 4 jaar door de beheerploeg van de Royal Zoute Golf Club grondig aangepakt. De woekerplanten worden voornamelijk uitgespit of uitgegraven. Het Agentschap Natuur & Bos zal eerstdaags ook een infobrief over deze werken bij de omwonenden van het golfterrein verspreiden. Het gaat om woningen in de Magere Schorre, Wielewalenlaan, Nachtegalenlaan, Boslaan, Tuinfluiterspad, Caddiespad/Sparrendreef, Windenvang, Binnenhof, Lammekenslaan, Vlaamspad, Albertlaan en Helmweg.

Vaak zijn woekerplanten aanwezig tegen aanpalende privé percelen. De omwonenden zullen dus mogelijks ploegen aan het werk zien naast hun tuin. Woekerplanten komen op verschillende manieren in de natuur terecht. Vaak worden ze aangeplant in privé tuinen omwille van hun schoonheid. Van daaruit ‘ontsnappen’ de planten (bv. via vogels die de bessen opeten of via worteluitlopers). Zo kunnen de planten zich in de natuur vestigen en razendsnel uitbreiden. Ook omwonenden kunnen hun steentje bijdragen in Life Dunias-project. Zo kunnen ze gratis hun tuin laten inventariseren door een expert van Natuurpunt. Nadien ontvang je als eigenaar gratis en vrijblijvend advies op maat via een gesprek met de coördinator van Life Dunias.

Daarnaast kun je door het leren herkennen en doorgeven van woekerplanten via de app ObsIdentify meewerken aan het snel signaleren van (nieuwe) woekerplanten. Merk je dat woekerplanten uit je tuin ontsnappen, dan kun je deze verwijderen en vervangen door inheemse planten. Deze laatste zijn beter voor de natuur, betekenen een pak minder onderhoud en een lagere kost voor de aanpalende natuurbeheerder. Wie vlak naast het golfterrein woont en vragen of opmerkingen heeft over de werken, zijn/haar tuin gratis wil laten controleren op de aanwezigheid van woekerplanten of een gratis advies wil aanvragen over de aanpak van woekerplanten kan contact opnemen met de coördinator van Life Dunias, Reinhardt Strubbe via reinhardt.strubbe@vlaanderen.be.

Meer info via www.natuurenbos.be/lifedunias 

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen