zondag, april 14, 2024
HomeDammeVlaanderen Investeert Miljoenen in Toerisme ter Compensatie van Brexit-Effecten

Vlaanderen Investeert Miljoenen in Toerisme ter Compensatie van Brexit-Effecten

De impact van de Brexit is nog steeds voelbaar in Europa, en dit heeft ook gevolgen voor de toeristische sector. In Vlaanderen, vooral in de Westhoek, een regio bekend om haar herdenkingstoerisme, is een aanzienlijke daling van Britse toeristen waargenomen. Als reactie hierop heeft de Europese Unie een speciaal fonds opgezet om de negatieve gevolgen van de Brexit op te vangen, waaruit Vlaanderen een substantiële 140 miljoen euro heeft ontvangen.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft deze fondsen toegewezen aan diverse projecten. Nu, aan het einde van 2023, met de naderende afloop van dit fonds, heeft Cathy Coudyser, Vlaams Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid van Knokke-Heist, enkele belangrijke cijfers vrijgegeven die de besteding en de impact van deze investeringen in kaart brengen.

In totaal is er 4.084.503,55 euro geïnvesteerd in 11 toeristische projecten gedurende de periode 2022-2023. Opmerkelijk is dat een kwart van deze middelen, ongeveer 1 miljoen euro, specifiek naar de Westhoek is gegaan. Met deze investering hoopt de Vlaamse overheid de Britse toeristen weer naar deze historisch rijke regio te trekken. Zo ontvangen het Talbot House in Poperinge en het hostel de Iep in Ieper respectievelijk 231.000 en 103.000 euro aan steun.

Een ander opvallend project is ‘Van visser tot vork’, geïnitieerd door Westtoer, dat meer dan een half miljoen euro heeft ontvangen. Dit project richt zich op het promoten van lokale Vlaamse vissers en hun producten, waarbij dit jaar de schartong centraal stond als vis van het jaar. Cathy Coudyser benadrukt het culinaire belang van de Noordzee en de diversiteit van haar zeevruchten, van schartong tot zeeduivel.

Dit brede scala aan investeringen en projecten toont Vlaanderens inzet om de toeristische sector te versterken en de lokale economie te diversifiëren, ondanks de uitdagingen die de Brexit met zich meebracht. Met een focus op zowel historisch erfgoed als de culinaire rijkdom van de regio, werkt Vlaanderen actief aan het behouden van haar aantrekkingskracht voor zowel binnenlandse als internationale bezoekers.