18.3 C
Knokke-Heist

Vopak maakt miljoenendeal en wordt groene energie hub van de Port of Antwerp-Bruges

Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak neemt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp over en krijgt daarmee toegang tot de concessie in het Antwerpse havengebied. Met deze nieuwe uitbreiding is Vopak vastberaden om een duurzame bijdrage te leveren aan de economie van Vlaanderen door het terrein te herontwikkelen. Hierbij zal Vopak samen met Port of Antwerp-Bruges een gezamenlijke ontwikkeling realiseren, met als hoofddoel de energietransitie een stap dichterbij te brengen.

De 105 hectare grote site biedt diepzee-rivier-, weg- en spoortoegang, alsook pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De toekomstige pijpleidingen zullen onder andere geschikt zijn voor het transporteren van propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.

Vopak zal de concessie omvormen tot een green energy hub, waarbij een positieve bijdrage geleverd zal worden aan de decarbonisatie van de industriële sector op het Antwerpse havenplatform. Hierbij zullen interne en externe experts ingezet worden om een optimaal resultaat te bereiken.

CEO van Port of Antwerp-Bruges, Jacques Vandermeiren, is verheugd over de samenwerking met Vopak: “Vopak zal zich op de nieuwe site verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten en zo tonen we aan hoe we als haven samen met bedrijven gestalte geven aan de energietransitie.”

Voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges en havenschepen van de Stad Antwerpen, Annick De Ridder, is blij met de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om de energiepoort naar Europa te worden: “De samenwerking met Vopak past perfect binnen deze ambitie en laat zien hoe het Nederlandse bedrijf de economische motor van Vlaanderen verder aanzwengelt.”

Volgens Patrick van der Voort, Royal Vopak, biedt deze locatie een unieke kans om de industrie te ondersteunen in haar decarbonisatie: “Wij zijn zeer verheugd en kunnen niet wachten om nieuwe partnerschappen aan te gaan en de industrie te ondersteunen.”

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen