HomeZwinregioVorig jaar zijn er zo'n 4000 zeehondjes geboren

Vorig jaar zijn er zo’n 4000 zeehondjes geboren

Jarenlang zag je amper zeehonden op onze stranden. Maar daar is al een tijd verandering in gekomen. Er zitten almaar meer zeehonden in de Noordzee en dan is het ook normaal dat er meer aanspoelen aan onze kust. Marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen : “In november en december vorig jaar zijn er erg veel grijze zeehonden geboren in onze buurlanden. Daardoor is onze kust dit voorjaar als het ware overspoeld door zulke jonge dieren. In Zuid-Oost-Engeland bijvoorbeeld is er een plaats waar in 1991 95 zeehonden werden geboren. In 2020 waren er dat maar liefst 4000.”

Als er meer zeehonden in de Noordzee zitten, is het ook normaal dat er meer sterven en aanspoelen. Jan Haelters: “De belangrijkste doodsoorzaak is nog altijd dat zeehonden verdrinken doordat ze verstrikt raken in visnetten. Het is moeilijk om dat te voorkomen. Bij bruinvissen is dat mogelijk door apparaatjes vast te maken in de netten die een geluid maken dat hen afschrikt. Bij zeehonden kan dat niet.”

Er is ook een natuurlijke sterfte bij zeehonden. Jan Haelters op Radio 2: “Dat sterftecijfer is op zich niet zo erg. Want het is geen bedreigde diersoort meer. Het is een soort die intussen wel tegen een stootje kan. Enkele dieren die we onderzocht hebben, bleken trouwens doodgebeten door vossen. Het gebeurt wel eens dat jonge zeehonden tot in de duinen kruipen om uit te rusten. En daar zijn ze een makkelijke prooi voor de vos.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers