Home Cultuur Wandelen mag en is gezond

Wandelen mag en is gezond

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert wandelideeën voor inwoners van alle 64 West-Vlaamse steden en gemeenten. Met dit nieuw initiatief krijgen West-Vlamingen tips om in hun buurt of in de provincie gezond op stap te gaan. “In deze tijden krijgt het woord ‘buiten’ een extra dimensie. Wandelen is gezond, helpt om te ontspannen en biedt een vakantiegevoel”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Het initiatief mikt ook op gezinnen met kinderen die in hun regio unieke plekken kunnen ontdekken.

Op www.westtoer.be staat naast de tips voor inwoners van de 64 steden en gemeenten ook extra wandelinformatie over routes en netwerken. West-Vlaanderen telt in totaal 56 lusvormige wandelroutes, 12 wandelnetwerken en 24 erfgoedwandelroutes. Het geheel is goed voor bijna 2200 kilometer wandelwegen. Met het thema ‘Wandelen rond de kerktoren’ bundelt Westtoer de mogelijkheden om dichtbij op stap te gaan. Een staptocht in eigen streek is ook een interessant aanbod voor gezinnen met kinderen.

Wandelen in elke regio

Elke West-Vlaamse regio (het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek, de Westhoek) presenteert bijzonder wandelplekken. Uit het ruime aanbod hier alvast enkele invalshoeken voor elke regio.

Aan de Kust kun je niet alleen heerlijk wandelen op het strand maar kun je ook unieke natuur ontdekken. De Duinbossen in De Haan behoren tot de groene parels aan de Kust. Het bos strekt zich uit tussen Wenduine en Bredene. In De Panne kan je urenlang op stap in het natuurreservaat De Westhoek. Dit natuurgebied toont een uniek duinlandschap.

De Uitkerkse polders tussen Blankenberge en Wenduine is één van de grootste natuurgebieden in West-Vlaanderen.

Wie in de Leiestreek met het hele gezin op stap gaat, kan deelnemen aan de zoektocht van Blob, de avontuurlijke held van de Leiestreek. Natuur en plezier staan centraal in deze zoektocht van vijf kilometer.

In de Westhoek kan je met de nieuwe stadswandelroute Mesen (3,6 km) het kleinste stadje van België ontdekken. De route ligt in een glooiend landschap op de grens met Frankrijk. De Sint-Niklaaskerk, het Iers Vredespark, het New Zealand Memorial Park en de Messines Ridge Britisch Cemetery herinneren aan bijzondere periodes in de meer dan duizendjarige geschiedenis van de stad. Nog nieuw in de Palingbeekroute in Ieper.

In het Brugse Ommeland vormen het Bulskampveld en Vagevuur het grootste openbaar toegankelijk bos in West- en Oost-Vlaanderen. Een wandelroute met bewegwijzerde paden brengt bezoekers onder meer naar bosgebieden en heidevelden. Voor gezinnen met kinderen: Expeditie Bulskampveld bestaat uit verschillende avontuurlijke wandellussen in de bossen. Nieuw is Expeditie Menas.

Westtoer vraagt aan wandelaars om rekening te houden met de maatregelen in het kader van de COVID-19 crisis. Richtlijnen vind je op www.westtoer.be/coronavirus.  Westtoer ondersteunt de richtlijnen van de federale, Vlaamse en provinciale overheden. Er gelden ook specifieke maatregelen in de West-Vlaamse provinciedomeinen en bezoekerscentra.

- Advertisment -

Lees ook dit

Geen reclame meer voor “Light ART”

Het festival “Light ART” start nu zaterdag. Dat is het moment waarop er voor de eerste keer weer shoppers naar onze gemeente zullen komen....

socialehulp@knokke-heist.be blijf dus niet zitten met je vraag

De coronacrisis treft ons hard. Jouw situatie is daardoor misschien veranderd. Misschien kan je al dan niet tijdelijk niet meer aan de slag? Of...

Sportoase Duinenwater weer open met protocol

De toelating om de activiteiten deels opnieuw te activeren kwam vroeger dan verwacht maar verheugt ons omdat het een erkenning is van de regering...

Wensenboom doet het zonder snoep

Elk jaar staan enkele vrijwilligers van het gemeentebestuur op de markt in Knokke en Heist om er soep aan de man te brengen ten...

Recente reactie van onze lezers