7.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Waterkwaliteit in Sluis en Zeeland kan een flink stuk beter

Het oppervlaktewater bij onze noorderburen behoort tot het meest vervuilde van Europa. Waterschap Scheldestromen legt de oorzaak bij hoge bevolkingsdichtheid in combinatie met grote mate van economische activiteit. Politicus Johan Hessing maakt zich zorgen en heeft de organisatie om een nadere verklaring gevraagd.

Als bestuurslid van waterschap Scheldestromen heeft Johan Hessing de conclusie getrokken dat de Zeeuwse tak zich niet positief onderscheid als het gaat om de kwaliteit van het water: “Er worden slechte resultaten bereikt op het gebied van “gezond water”. Vooral de ecologische waterkwaliteit, leefruimte voor biologie en het sturen op chemische kwaliteit is ondermaats.” Hessing is zich bewust dat ook de omringende waterschappen onvoldoendes halen op het gebied van de kwaliteit van het oppervlaktewater. “Maar dat het tot het meest vervuilde water van Europa behoort is toch een kwalijke zaak.”

Waterspoor
Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen erkent de “hoge druk op de watersystemen”. Hij is sinds 2010 werkzaam de als dijkgraaf van het waterschap, en heeft in die tijd de situatie alsmaar drukker zien worden: “Er is sprake van intensief gebruik van de fysieke ruimte. Dat heeft effect op de watersystemen in Noord-West Europa, dus ook op de Nederlandse systemen.” Juist daarom is het volgens Hessing opvallend dat het waterschap geen onderzoek doet naar de grootverbruikers van water. “Onderzoek naar het zogenaamde ‘waterspoor’ wordt overbodig genoemd.” Dit is volgens Poppelaars al uitgebreid onderzocht in 2018 : “Wij hebben inmiddels enkele wijzigingen doorgevoerd in het belastingstelsel.” Daarmee is de kern van het probleem volgens de hoogste man in rang bij het waterschap behandeld: “In 2018 hebben wij uitgebreid aangegeven waarom er besloten is geen verder onderzoek te doen naar de invoering van het waterspoor.”

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen