HomeKnokke-HeistWe mogen weer reizen. Dirk Overstraete legt het uit!

We mogen weer reizen. Dirk Overstraete legt het uit!

Na ruim twee maanden wordt morgen het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland opgeheven. Al zal reizen er niet snel zoals voor de coronacrisis uitzien, want de meeste landen in Europa kleuren nog rood op de kaart. Reizen naar die landen worden sterk afgeraden, en ook de landen zelf kunnen coronamaatregelen en beperkingen opleggen. Wat die juist zijn?

Regio’s of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen.

Regio’s of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld.

Regio’s of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.

Wat als ik terugkeer uit rode, oranje of groene zone?

Als je minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest, dan hoef je niets te doen, ook niet als je uit een rode zone terugkeert. Voor wie wel langer dan 48 uur over de grens geweest is, zijn er wel maatregelen. 

Zo moet iedereen – ongeacht groene, oranje of rode zone – het zogenoemde Passenger Location Form (PLF) invullen als je langer dan 48 uur in het buitenland was. Dat formulier mag je maximaal 48 uur voor je aankomst in België invullen, maar kan dus ook bijvoorbeeld één uur voor terugkeer. Eens ingevuld, krijg je een QR-code, die de politie kan controleren. Het formulier kan je hier invullen. 

Als je terugkeert uit een groene of oranje zone, houdt het daar op. Als je uit een rode zone komt, moet je ook meteen zeven dagen in quarantaine gaan. Je moet je ook laten testen op dag één en dag zeven. De regering benadrukt nog dat er een negatief reisadvies geldt voor rode zones. Reizen naar die plekken wordt dan ook afgeraden. 

Ook zal er streng gecontroleerd worden. De politie zal de PLF-formulieren nakijken en mensen die de quarantaine niet respecteren, zullen een boete krijgen van 250 euro. Dit systeem zal zo blijven tot het Digital Green Certificate (Digitaal Groen Certificaat), voorgesteld door de Europese Commissie, is goedgekeurd. 

Welke maatregelen gelden er in de andere landen?

Hieronder vind je voor enkele populaire landen de maatregelen. Voor meer info en andere landen kan je terecht op de website van Buitenlandse Zaken

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers