vrijdag, mei 27, 2022
14.6 C
Knokke-Heist
your alt tag'

We zijn met net geen 33 000 Knokke-Heistenaars

Onze badplaats klokte 2021 af op 32 863 inwoners verdeeld over 16 898 gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van dienst Burgerzaken. Dit algemeen bevolkingscijfer is 195 minder dan in 2020. De cijfers per deelgemeente blijven ongeveer gelijk, al komt het percentage inwoners van Heist (12 995) steeds dichter bij het aantal inwoners van Knokke (14 885). Ook Westkapelle (4175) is aan een lichte opmars bezig ten nadele van deelgemeente Knokke die 218 minder inwoners telt dan in 2020. De Ramskapellenaars blijven status quo met 838 zielen.  

Het aantal 65-plussers is opnieuw toegenomen en vormt nu reeds 35% van de Knokke-Heistse bevolking. De leeftijdsgroep 25 tot 65 jaar (de actieve bevolking) zakt met 206 personen en omvat daarmee 48% van de totale populatie. Gelukkig steeg het aantal geboortes in 2021. We mochten maar liefst 41 nieuwe Knokke-Heistenaartjes meer verwelkomen dan in 2020 (225 in totaal). Een opsteker voor onze gemeente die hoopt dat meer jonge gezinnen hier blijven wonen en werken. 

Van onze kleine 17 000 gezinnen is 44% alleenstaande en 43% zijn gezinnen zonder minderjarige kinderen. Slechts 13% van onze gezinnen heeft minderjarige kinderen. Bij verhuizingen merken we dat de meeste mutaties gebeuren binnen West-Vlaanderen. Op jaarbasis verhuizen zo’n 3700 mensen naar of binnen onze gemeente, een serieuze uitdaging voor de wijkinspecteurs. 

Het aantal overlijdens is licht gestegen. In 2021 stierven 17 Knokke-Heistenaars meer dan in 2020 (511 in totaal). Dit cijfer ligt in de lijn der verwachting omdat onze gemeente bijna 12% 80-plussers telt. 

Bij de buitenlanders merken we dat de groep Europeanen gestadig stijgt. 75,75% van de vreemde inwoners komen uit een Europees land. Roemenen zijn koplopers (33 % van de Europese onderdanen) gevolgd door Nederlanders (17% van de Europese onderdanen). 

Meer weten? Voor alle cijfers kan je terecht op www.knokke-heist.be/statistieken-burgerzaken-2021

1 REACTIE

  1. De bouwwoede in onze gemeente kent geen grenzen maar elk jaar mindert het aantal echte inwoners. Vooral de jongeren laten het afweten en zoeken hun heil elders daar het hier te duur is om iets te kopen of te bouwen. Let wel een oude gemeente zonder aangroei van jeugd, zoals in Knokke-Heist het geval is, wordt een dode gemeente. Het is misschien ook de reden waarom de Knokke-Heistenaars geen interesse meer hebben voor de lokale politiek. De bouw van HOOST in de deelgemeente Heist zou stilliggen omdat de bouwer ARTES er niet genoeg aan zou verdienen. Dat zo’n grote firma die in alle watertjes gewassen is niet wist dat alles duurder zou worden door corona en de gevechten in het oosten van Oekraïne die uitbreiding konden vinden wat intussen door de “moderne tsaar” gebeurd is, vind ik eigenaardig en kortzichtig. Plots zouden degenen die reeds een appartement gekocht hebben meer moeten betalen. Ik vrees dat er velen hiermee niet akkoord zullen zijn want een afspraak is een afspraak! Wie een huis verkoopt en een compromis met de koper ondertekent moet achteraf ook niet komen zeuren dat hij te weinig gevraagd heeft. Ofwel legt men de Heistse markt weer aan zoals het was want niemand zou hierom een traantje laten wel integendeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen