HomeKnokke-HeistWeer wat meer kwallen op het strand

Weer wat meer kwallen op het strand

Foto Evy Meulemeester

De grote hamvraag voor strandgangers is ‘hoe komen er zoveel kwallen op het strand’? De laatste tijd zie je steeds weer kwallen aanspoelen langs de stranden van Knokke-Heist en Zeebrugge. Helaas verpesten kwallen de zwempret van strandgangers, want een kwallenbeet kan akelig pijnlijk zijn en is snel opgelopen.

Zo spoelen de kwallen aan

Kwallen vind je overal in oceanen en zeeën. Het liefst leven de neteldieren zo ver mogelijk van de kunst vandaan. Toch gebeurt het geregeld dat de blauwe glibberige beestjes aanspoelen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de windrichting. Kwallen zijn niet in staat zichzelf te kunnen voortbewegen maar zijn afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en het weer. Bij aflandige wind (in Nederland oostenwind), ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die stroming neemt kwallen met zich mee die dicht rond kunstlijst ronddobberen.

kwallen aflandige wind oostenwindOnderstroom die ontstaat bij aflandige wind

Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Echter blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je -zelfs als de kwal dood is- nog steeds een kwallenbeet kunt oplopen.

Steeds groter wordende kwallenpopulatie

De oorzaak van de alsmaar groeiende kwallenpopulatie is aan verschillende factoren te wijten.

Klimaatverandering

Het (versterkte) broeikaseffect en daardoor de klimaatverandering heeft (in)direct effect op de kwallenpopulatie. Doordat de zeeën en oceanen langzaam opwarmen, kunnen kwallen zich sneller en op grotere schaal ontwikkelen. Daarnaast kan plankton, het voedsel van de kwal, sneller groeien. Goed nieuws voor de kwallen dus!

Overbevissing

Door overbevissing worden roofvissen zoals tonijn, haring en zalm uit de zee gevangen. Deze roofvissen gelden voor de kwal als prooi en houden de kwallenpopulatie in stand. Echter het aandeel roofvissen wordt steeds kleiner in de cyclus, hierdoor verdwijnt de natuurlijke vijand en kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten. De kwallenpopulatie zal enkel door een grotere aanwezigheid van roofvissen weer kunnen inkrimpen.

Deze twee factoren zorgen ervoor dat de leefomstandigheden van de kwal in de loop van de jaren steeds gunstiger worden.

1 REACTIE

  1. Wat je op de foto ziet zijn oorkwallen die onschuldig zijn. Je herkent ze aan de vier cirkelvormige witte vlekken aan de binnenkant. Reeds van kindsbeen af kenden we deze kwallen en gooiden ermee naar elkaar want zowel de vloedlijn als de zee lag er vol van. Begin juli ’68 was er een zomerstorm die maar een aantal uren duurde maar wel schade aanrichtte. Het instructiebad ter hoogte van hotel “Bristol” waar enkele tientallen meter verder de zee tot tegen de dijk kwam was weggespoeld terwijl veel badkarhouders hun zeilstokken mochten gaan zoeken in het water of een eind verder op het strand. ’s Avonds echter, bij zonsondergang toen het eb werd, schitterde de vloedlijn van de aangespoelde kwallen die er met duizenden ook stierven of onder het zand werden bedolven toen de bulldozer het weggesleurde zand terug op de juiste plaats bracht zodat het strand er ’s anderendaags weer wat normaal uitzag. Van het instructiebad werden alleen enkele plastic flarden van de binnenkant teruggevonden. Kwallen die een bepaalde paarse of rode kleur hebben zou je echter beter niet aanraken.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers